Na dobro Vam došla Badnja večer!

Dvadesetak članova Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar udruženo sa četrdesetak djece predškolske i školske dobi su nam večeras kroz interaktivnu radionicu prikazali kako je nekad izgledala Badnja večer u selima Sjeverne Dalmacije. Radionica je započela u 18:00 sati, a održana je povodom blagdana sv. Lucije. Time su htjeli istaknuti važnost poznavanja vlastite tradicije i narodnih običaja, te ljudima približiti bitan dio kulturne baštine naših krajeva.

Na pozornici su se večeras nalazili muškarci i žene obučeni u originalne nošnje s prijelaza 19.-og na 20.-o stoljeće, posuđene od KUD-a Zemunik. Predstavljali su jednu tipičnu i brojnu seosku obitelj koja se okupila radi proslave Badnje večeri. Njihov raspored sjedenja – muškarci oko stola, a žene sa strane pored ognjišta, naglašavao je nekadašnju vodeću ulogu muškarca u obitelji. Živahno se razgovaralo tipičnim jezikom tadašnjih sela, a jele su se i fritule. Sve to je njihov prikaz seoskog života učinilo realističnijim, a atmosferu u kazalištu veselijom.

Skupa s okupljenom djecom pjevale su se i stare božićne pjesme poput U se vrime godišća,  Svim na zemlji mir veselje ili Tihe noći, čime su Zadranima na jedan poseban način poslali božićnu poruku punu ljubavi i mira.

[nggallery id=121]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...