Puljić: “Zahvaljujem svima onima koji na apel Caritasa otvaraju svoje srce i pomažu potrebitima!”

Jutros je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u pratnji mlađeg svećenika i Mirjane Tadić, zamjenice ravnatelja zadarske Socijalne službe, posjetio 12 stalnih korisnika prenoćišta Sv. Vinka Paulskog.

– Drago mi je osjetiti da ste zbrinuti i vidjeti da imate ono najnužnije za život. Uvijek rado dolazim ovdje da podržim vas i djelatnike Caritasa koji se brinu za vas. Velika je ovo zasluga svih onih koji misle na potrebite. Živimo u društvu u kojem je sve više siromašnih i veliki je dar biti opskrbljen. Slušajući druge biskupe u ove tri godine iskustva uvidio sam da je kod nas pomoć za siromašne i potrebite vrlo dobro organizirana. Brinući se za vas koji nemate doma, na neki način brinemo se i za riječi Krista kojima je pozvao ljude da jedni drugima budu blizu i imaju srca za one koji su potrebiti, kazao je nadbiskup Puljić.

Važno je napomenuti da su korisnici ovog prenoćišta građani Zadra nimalo durgačiji od ostalih. Nažalost u životu su imali manje sreće i još uvijek traže svoju šansu za normalan život i rad. Caritas im na ovaj način pruža dom kojeg su jednom izgubili. Ipak, svakoga dana, bez obzira na vremenske uvjete, oni u 8 ujutro moraju napustiti prenoćište i do 8 navečer provoditi dan na ulici. Zanimljiva  je činjenica da je jedan od njih dragovoljac Domovinskog rata. Nikada nije tražio braniteljsku mirovinu jer se osjećao sposobnim za rad, ali mu naša država nije pružila mogućnost da radi i da pošteno živi od svog rada. Vlastito poštenje vratilo mu se na najgori mogući način, na njegovu osobnu štetu, a na veliku sramotu države.

– Većina naših korisnika tu je od otvorenja prenoćišta, trudimo se da im skrb uvijek bude osigurana. Uspijevamo zahvaljujući donatorima, Županiji, Gradu, Centru za socijalnu skrb i našoj Nadbiskupiji i brinemo se da sutra nećemo imati što jesti. Ovom prilikom zahvaljujem se svima njima koji nas održavaju i pomažu nam ne samo u ovom, već i u mnogim drugim projektima. Za sada imamo sve, ali ako ljudi žele nešto donirati, naravno da ih čekamo otvorenih ruku, kazala je Mirjana Tadić.

Nadbiskup je pozvao prisutne da se u molitvi sjete pokojnog korisnika Miroslava i svih ostalih koji su napustili ovaj svijet, a nitko ih se nema spomenuti. Korisnicima su podijeljeni i prigodni pokloni kao sitni znaci pažnje u nadi da će im blagdane učiniti što veselijima. Nakon prenoćišta nadbiskup je nastavio svoj posjet zadarskom Caritasu gdje se susreo s njegovim djelatnicima, djecom iz programa Mala Škola, roditeljima poginulih branitelja te volonterima i suradnicima Caritasovih projekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...