Najbolji savjeti za farbanje kose kod kuće

Ako ste nedavno započeli s eksperimentiranjem s farbanjem kose kod kuće ili se mislite okušati u tome u ime štednje novca, donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od velike pomoći.

Uz ove savjete moći ćete postići rezultate slične onima koji se dobiju prilikom posjete frizerskom salonu u udobnosti vaše kupaonice. Vaš će vam novčanik biti zahvalan.

Prilikom odabira boje za kosu nikada nemojte izabrati onu koja će vašu kosu posvijetliti ili potamniti za više od dvije nijanse od vaše prirodne boje. Ako prekršite ovo pravilo riskirate razočaravajući ili katastrofičan rezultat jer, za razliku boja iz salona, proizvod je prethodno miješan pa je nemoguće kontrolirati volumen peroksida.

Polutrajna boja za kosu odlična je opcija za one koji samo žele eksperimentirati, ali ovakvim bojama kosu ne možete posvijetliti, samo potamniti ili prekriti sijede.

Imate problema s pronalaskom prave nijanse? Većina proizvođača boja za kosu imaju svoje kataloge koji se mogu pronaći i na internetu. Ako je nijansa kojom težite posve suprotna vašoj prirodnoj boji kose (sjećate se prvog savjeta?), najbolje bi bilo da za prvo farbanje ipak posjetite frizera.

Ako nikada prije niste koristili boje za kosu sami doma, važno je vježbati. Dan prije samog farbanja testirajte vaše vještine koristeći rukavice, kist i regenerator. Na ovaj ćete načina raditi iste pokrete kao kod farbanja i naučiti kako nanijeti proizvod na cijelu kosu, od korijena do vrhova.

Prije nego se prvi put budete počastili pramenovima kod kuće, izdvojite pramenove kose debele pola centimetra s obje strane kose Započnite s farbanjem pramenova ispod tih izdvojenih pramenova. Ovime ćete prekriti greške ili mjesta na kojima pramen niste ofarbali skroz do korijena.

Nema ništa gore od upropaštene odjeće ili mrlja na podu uzrokovanih pokušajem farbanja kose kod kuće. Stoga za potrebe ovog projekta na sebe navucite neku staru majicu za koju vam nije važno hoće li biti uništena i svakako se pobrinite da vam pri ruci bude stari ručnik kojim ćete pobrisati ono što vam se eventualno prolije po podu.

Na same krajeve rasta vaše kose nanesite sloj bogate hidratantne kreme koja će poslužiti kao barijera da vam boja ne bi oštetila kožu lica. Samo se pobrinite da kremu nanesete na kožu, a ne na korijen kose jer boja na tim mjestima neće dobro ‘uhvatiti’, pa biste mogli izgledati neravnomjerno ofarbani.

Ukoliko boju za kosu nanesete na nedavno oprano, odnosno čisto vlasište, sam postupak bojenja će vas više peći i biti će puno neugodniji, stoga uvijek nanosite boju na neopranu kosu. Prirodna ulja će zaštititi vlasište od proizvoda. I ne brinite, boja je uvijek dovoljno jaka da se bez problema probije i kroz proizvode za uređivanje kose.

Bojenje guste i duge kose može biti trajati jako dugo, pa nastojte ne živcirati se oko toga, te preskakati pramenove kose. Pokušajte podijeliti kosu na pet dijelova, kako bi se mogla lakše i brže obojiti. Pustite pramen kose, obojite ga, onda ga ponovno zakačite tako da vam ne smeta kad radite na drugim dijelovima kose.

Izrast s pramenovima možda se čini trendy, ali sam proces puštanja kose nije jer nije toliko estetski privlačan. Bojite svoje korijene kod kuće svaka četiri tjedna.

Bilo da bojite kosu kod kuće ili ne, čitajte upute pažljivo. Ako na kutiji piše da držite boju pet minuta na krajevima kose, onda to napravite po uputama, ne duže. Vaši vrhovi bi mogli biti dvije nijanse tamniji nego vaši korijeni jer su osjetljiviji, a svi znamo da je trend upravo suprotan, tamni korijeni sa svjetlijim vrhovima.

Kistovi i plastične posudice će vam pomoći pri preciznijem nanošenju boje. Zato se odlučite radije za tu varijantu umjesto rukavica i bočica za nanošenje.

Ako je vaša boja ispala pretamno, uputite se u kuhinju. Deterdžent za pranje suđa je dovoljno jak da ukloni dio te tamne boje. Operite kosu dva do tri puta s deterdžentom kako biste posvijetlili kosu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...