Najgore je iza nas, priče o propasti Eurozone sada su prošlost!

“Sve one priče da će se eurozona raspasti, postale su prošlost. Umjesto toga, postoji jedinstvo u ocjeni da je europska valuta sigurna.“ izjavio je irski ministar financija Michael Noonan govoreći o izlasku iz krize u kojem se našla Eurozona nakon poznatih događanja u Grčkoj.

 

Velikodušni ministri

Štoviše, kako zaključuje Deutsche Welle u izuzetno optimističnoj analizi, čini se da su ministri financija skupine zemalja eura postali odjednom velikodušni. Nakon financijske podrške Grčkoj, na pomoć sada mogu računati i španjolske i ciparske banke.

Kako podsjeća DW privatne osobe, koje u vlasništvu imaju grčke državne obveznice, mogu ih vratiti državi po prilično povoljnim uvjetima. Akcija otkupa državnih obveznica dio je mjera kojim eurozona želi pomoći prezaduženoj članici Grčkoj. Sredstva su osigurana iz fondova međunarodnih kreditora. Ukoliko Atena tu akciju uspješno provede, može računati na otpis dugova u iznosi od 30 milijardi eura.

“Ni njemačka kancelarka Angela Merkel nije isključila mogućnost otpisivanja dugova Grčkoj u budućnosti, uprkos velikom zaduživanju i pomoći Europske unije i MMF-a, bez koje ta zemlja ne bi izbjegla najgori scenarij”, navodi DW dodajući da ministrica financija Austrije Maria Fekter vjeruje da bi otpis dugova Grcima bio isuviše jednostavan.

 

Pomoć Španjolskoj i Cipru

“Grci moraju uložiti napore i ispuniti uvjete koji se od njih očekuju. Ne bi se trebali nadati da će dugovi nestati i da o tome neće morati brinuti.“ rekla je Fekter.

S druge strane ministri financija zemalja članica eurozone, već su osmislili još jedan program pomoći, ali ovoga puta za prezadužene španjolske banke i to u visini od 40 milijardi eura. Osim španjolske pruža se ruka pomoći i Cipru odnosno njihovom bankarskom sektoru. Navodno im je potrebno 18 milijardi eura pomoći, što je drastično manje od novca koji je potreban Grčkoj.

“S druge strane, iako se Atena iz krize može izvući jedino uz pomoć trocifrenih, milijunskih iznosa, a Cipru je potrebna daleko manji iznos novca, ne znači i da je problem neusporedivo manji. Naime, iznos je ekvivalentan bruto društvenom proizvodu te zemlje. Zbog toga bi euro skupina trebala biti obazrivija, jer pomoć Bruxellesa nikada do sad nije bila na ovakvoj razini. Vjerojatno zbog toga, odluka i nije konačna. Čeka se na izuzetno važano izvješže o financijskim prilikama na Cipru”, zaključuje se na kraju analize Deutsche Wellea.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...