Namirnice za borbu protiv zimske depresije

Dolaskom hladnijih dana, krajem jeseni i početkom zime, dani su sve kraći i u nedostatku dovoljne količine sunčeve svjetlosti kod mnogih ljudi javljaju se problemi s negativnim osjećajima, nervozom i tugom. Za tmurnih i hladnih dana smanjuje se količina lučenja serotonina, tzv. “hormona sreće” i ljudi sve više tonu u opće stanje bezvoljnosti znano kao “zimska depresija”.

Kako se ne biste ulovili u ovaj začarani krug loših osjećaja i raspoloženja pokušajte se protiv njega boriti na prirodan način. Stranica organicauthority.com donosi vam spisak namirnica čija će vam konzumacija držati raspoloženje na zavidnoj razini i za najtmurnijih dana.

 

Rajčice

Bogate su likopenom, nutrijentom koji se bori protiv upala koje su povezane sa stresom. Najbolje učinke imat će te konzumacijom mini rajčica jer se većina likopena nalazi u koži. Što su rajčice manje to je veći omjer između kože i srednjeg dijela.

 

Banane

Nisu ni majmuni ludi što su im banane najdraže jelo! Kad ste zadnji put vidjeli tužnog majmuna? No, šalu na stranu, banane su bogate triptopanom, proteinom koji organizam pretvara u hormon serotonin koji pomaže da se osjećate sretno i opušteno.

 

Origano

Svatko tko se malo bolje razumije u bilje i začine reći će vam kako je origano koristan za mnogo više od pukog začinjavanja umaka i pizza. Origano, naime, sadrži kiseline koje su poznate po borbi protiv depresivnog stanja, izmorenosti i tjeskobe. Stoga u sljedećoj pripremi umaka nikako nemojte preskočiti origano.

 

Suncokretove sjemenke

Slika veselog suncokreta žute boje uklapa se u neku sliku o sreći, a njegove sjemenke imaju isti učinak. Suncokretove sjemenke bogate su aminokiselinom koju tijelo pretvara u norepinefrin – vaš vlastiti prirodni antidepresiv.

 

Orašasto voće

Sve vrste orašastog voća odlične su za dobro raspoloženje. Protein u njima daje vam energiju, vitamin E bori se protiv stresa, a omega 3 kiseline poznati su sastojak u kliničkoj borbi protiv depresije.

 

Čokolada

Neke namirnice ponekad ne treba posebno predstavljati. Svi smo barem jednom posegnuli za kockicom čokolade kako bi popravili raspoloženje, a postoji i dobar razlog za to. Anandamin je sastojak čokolade koji povećava razinu neurotransmitera u mozgu zbog kojih se osjećamo sretnijim.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...