Novac od Nobelove nagrade ide projektima za pomoć djeci

Novcem koji je Europska unija dobila u okviru Nobelove nagrade za mir financirat će se četiri projeka pomoći djeci. Najavljeni će projekti dobiti ukupno dva milijuna eura, pri čemu će novčanom dijelu Nobelove nagrade (926 tisuća eura) biti pridodana europska sredstva. Novčana pomoć namijenjena je za više od 23.000 djece u ratom i sukobima pogođenim područjima kojima će se omogućiti pristup osnovnom obrazovanju.

Pomoć će dobiti 4000 malih sirijskih izbjeglica u kampovima na granici između Iraka i Sirije, više od 5000 djece u Kolumbiji, većinom izbjeglica u Ekvadoru, 11.000 kongoanske djece raseljene u Demokratskoj Republici Kongo i izbjeglim u Etiopiju te 3000 pakistanske djece koja se nalaze u sukobima pogođenim područjima na sjeveru zemlje.

Želimo da sva djeca uživaju zaštitu svojih prava. Svaki dječak i svaka djevojčica u svijetu trebaju imati jednaku mogućnost da razviju svoje talente. Želimo da djeca rata postanu djeca mira, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. U današnje vrijeme, 90 posto žrtava sukoba su civili, a pola od toga su djeca. Sedam milijuna djece u svijetu su izbjeglice, a 12,4 milijuna raseljena djeca unutar svoje zemlje, dodaje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...