Novi poredak neuspješnih, Hrvatska na zabrinjavajućem mjestu

Analitičari PBZ-a ocjenjuju da će pad BDP-a u zadnjem tromjesečju ove godine ponovno pasti oko 2 posto, zbog čega su revidirali su svoju ocjenu pada BDP-a na razini 2012. – očekuju pad od -1,8 posto, a ne kako su ranije objavili – 1,4 posto.

U svoj oj analizi PBZ ukazuje da je tijekom trećeg tromjesečja ponovno zabilježen pad osobne potrošnje i investicijske aktivnosti, dok je neto doprinos inozemne potražnje bio pozitivan dijelom zbog pada robnog uvoza, no ponajviše uslijed sezonski uobičajenog pozitivnog doprinosa turizma izvozu usluga

Rekordni pad potrošnje

– Iako je dakle baza niska, na temeljima četvrte krizne godine u kojoj je Hrvatska ponovno kliznula u negativne vode, te realno ništa bolje situacije u okruženju teško da možemo očekivati nagli izlazak iz krize u 2013., upozoravaju analitičari.

Domaća potrošnja pala je na nikad niže razine i u realnosti nastavka krajnje nepovoljnih kretanja na tržištu rada, najavljenog smanjenja dijela primanja zaposlenih u državnom i javnom sektoru te relativno nejasnog utjecaja poreznih promjena na raspoloživi dohodak, ali i nastavka procesa razduživanja stanovništva uspjeh bi bio zaustaviti njen daljnji pad, a o rastu teško da možemo razmišljati, navodi se dalje u PBZ analizi.

S obzirom na nepovoljnu gospodarsku situaciju kod naših glavnih trgovinskih partnera (Italija, BIH, Srbija, Slovenija) te na usporavanje gospodarske aktivnosti u dosadašnjim generatorima europskog oporavka i evidentno lošu konkurentsku poziciju domaćih izvoznika (pri čemu ne smijemo zanemariti još uvijek neriješenu situaciju oko CEFTA-e), izvozna komponenta teško da može bitnije potaknuti gospodarski rast, kažu dalju analitičari. Očekuju da će neto inozemna potražnja i u 2013. dati određeni limitirani pozitivni doprinos ukupnom rastu BDP-a (prvenstveno uslijed slabe uvozne komponente), no svakako nedovoljan da nadoknadi

Spas je u investicijama

Koliko god to “ofucano” zvučalo kao jedini generator kakvog takvog oporavka ostaju investicije. U PBZ-u smatraju da nas najavljeni investicijskih projekti mogu pomaknuti s mrtve točke, no kažu kako su relativno oprezni u ocjeni jačine njihova pozitivna utjecaja s obzirom da te prve pozitivne pomake ne očekuju prije kraja iduće godine iz nekoliko razloga.

Kao prvo, priprema javnih investicija i posljedično njihova provedba kasni i čini se da su (kao i rijetke privatne investicije) suočene sa sporom i kompliciranom državnom administracijom. Istovremeno, građevinski je sektor na koljenima i suočen je s nagomilanim financijskim obvezama, tisućama neprodanih stanova i predstečajnom nagodbom neizvjesnih posljedica, navode analitičari.

Mršavi rast u 2013.

Očekuju još jednu tešku i neizvjesnu godinu u kojoj će se pozitivni pomaci na nekim poljima početi bilježiti tek krajem godine, no nadaju se da će biti dovoljno dinamični da dosegnemo 0,3 posto gospodarskog rasta u 2013.

Trenutna situacija nedvojbena je posljedica godina i godina odgađanja strukturnih reformi i populističkih mjera kojima se povećavala državna potrošnja, uništavalo tržište rada, subvencionirali ‘živi mrtvaci’ i smanjivala konkurentnost i krajnje je vrijeme da se ozbiljno krene u preslagivanje gospodarskog modela i poboljšanje poduzetničke klime kako bi se (nažalost s određenim vremenskim pomakom) počela otvarati nova radna mjesta i dinamizirao gospodarski rast”, navode analitičari.

Dodaju da je “ono što zabrinjava činjenica da niske stope rasta produžavaju agoniju odnosno presporo smanjuju jaz nastao tijekom krize”.

U našem slučaju taj jaz u 2012. u odnosu na 2008. iznosi 10 posto i po dubini tog jaza odmah smo iza Latvije i Grčke. Ukalkuliramo li u sliku projekcije Europske komisije koja za Hrvatsku očekuje u 2013. stagnaciju (realno moguće ostvarenje), a u 2014. rast od svega 1,4 posto, slika se u našem slučaju neće bitnije promijeniti nabolje, već ćemo sa Slovenijom podijeliti neslavno drugo mjesto po dubini ‘kriznog’ jaza, zaključuje se u analizi PBZ-a.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...