Obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: Svakih osam sekundi se jedna osoba zarazi HIV-om

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Virusom HIV-a u svijetu je zaraženo oko 34 milijuna ljudi. U prosjeku se svakih 8 sekundi jedna osoba zarazi ovim virusom.

Brojka HIV pozitivnih osoba u Hrvatskoj kreće se oko 800. “Od toga je 26 AIDS bolesnika. U prvih 10 mjeseci 2012. je otkriveno novih 56 infekcija. Godišnje se prosječno registrira 50-60 novih infekcija”, rekla je Tatjana Nemet Blažić iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo dodavši da to Hrvatsku svrstava u zemlje niskog rizika.

Kada se uspoređujemo s Europskom unijom, mogućnost zaraze je kod nas četiri puta manja nego u drugim europskim zemljama. Takvi rezultati se pripisuju kvalitetnom sustavu liječenja, programima podijele igala i štrcaljki koji se provode još od 1996. godine, pokretanje centara za anonimno, besplatno, dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV kao i rad centra psihosocijalne podrške osobama koje žive s HIV-om.

“Ta povoljna epidemiološka situacija rezultat je intenzivnih i sustavnih mjera prevencije čitave zdravstvene zaštite, svih zdravstvenih djelatnika, udruga i institucija izvan zdravstva, nevladinih udruga, a taj rad se treba nastaviti i dalje”, kaže Nemet Blažić.

 

“I dalje se neki slučajevi diskriminacije javljaju”

HIV infekcija je oboljenje s kojim je moguće živjeti, raditi i planirati budućnost. I percepcija građana danas je puno bolja nego kada su se registrirali prvi HIV pozitivni građani, no ostaje još prostora za napredak.

“I dalje se neki slučajevi diskriminacije javljaju, čujemo za njih i same osobe svjedoče. Potrebno je i dalje raditi na tom pitanju kako bi se ta stigmatizacija eliminirala u potpunosti iz društva”, rekla je Nemet Blažić.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a pokušava se podići svijest o epidemiji, potaknuti napredak u prevenciji i liječenju, te iskazati solidarnost i podrška oboljelima od te bolesti. Edukativne akcije organiziraju se danas u cijeloj zemlji, a svi detalji se nalaze na webu huhiv.hr.

 

“Pozitivno svjetlo”

Jučer je povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske – CroMSIC organizirala akciju “Pozitivno svjetlo” paljenjem svijeća u Tkalčićevoj ulici. Akciji pod pokroviteljstvom Grada Zagreba cilj je privući globalnu pozornost na prava osoba koje žive s HIV-om.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...