Opačić i Maras odbacili kritike HUP-a

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odbacili su tumačenja poslodavaca kako ministar financija Slavko Linić potpiruje antipoduzetničku klimu prozivajući poslodavce da nisu iskoristili novac koji im je Vlada osigurala smanjivanjem nameta i pozivajući ih da stave u funkciju vlastitu imovinu.

 

Linić za pad BDP-a okrivio poduzetnike – Mudrinić uzvratio

Mislim da poslodavci nisu korektni jer smo ove godine puno veći teret prevalili na građane kako bismo poslodavce oslobodili plaćanja jednog dijela nameta, da bismo njima stvorili nešto povoljnije uvjete poslovanja. Međutim, oni to nisu iskoristili. Zašto, to samo oni znaju. Neki kažu da u strahu od ulaganja, neki da nemaju ideja. Ja u to neću ulaziti, ali činjenica je kako smo mi dio tereta prebacili na građane, koji ionako već jedva dišu, izjavila je potpredsjednica Vlade Opačić novinarima na skupštini SDP-ova Foruma žena.

Komentirajući prognoze agencije Fitch, koja je kreditni rejting Hrvatske promijenila iz stabilnoga u negativni, Opačić je kazala da u Hrvatskoj i dalje ne postoji svijest o nužnosti promjena.

Gdje god krećemo u neke izmjene, užasno su veliki otpori. Ljudi će morati shvatiti da ne možemo više živjeti kao do sada. Imamo samo dva izlaza. Jedan je da nastavimo put koji je bio osam godina i na taj način dođemo do scenarija Grčke i Španjolske ili da krenemo raditi reforme, da se krenemo mijenjati i izvlačiti iz krize, istaknula je Milanka Opačić.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras podsjetio je kako je Vlada u prvoj godini mandata smanjila poreze, zbog čega je poduzetnicima ostalo tri milijarde kuna više za pokretanje investicijskog ciklusa.

Istaknuo je kako ne misli da su poduzetnici isključivi krivci. Cijela Unija je, a Hrvatska prolazi tešku tranziciju. Reforme se moraju provesti. Očekujem da će poduzetnici iskoristiti sve ono što radimo za njih, od povoljnijih kredita preko HBOR-a do jamstava preko HAMAG-a i rasterećenja gospodrastva iduće godine, poručio je Maras.

Vidimo da u Izvršnom odboru Hrvatske udruge poslodavaca sjede oni koji drže visoke cijene stanova na tržištu, pa se oni ne mogu prodavati, i normalno je da onda kritiziraju kada se pokušava stimulirati stavljanje imovine u funkciju i pokretanje gospodarstva, ustvrdio je Maras. Ocijenio je da mnogi pod kritikom vlasti štite svoje interese.

Uvjeren sam kako je kolega Slavko Linić prvi koji želi dati potporu poduzetnicima da mogu jednostavnije i brže poslovati, kao što, u svakom slučaju, želimo i ja osobno i ova Vlada, poručio je Maras.

 

Josipović: Investicije, poticanje gospodarstva i micanje administrativnih barijera

Tijekom primanja skupine građana na kavu u Uredu predsjednika Republike, predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima da je pad BDP-a loša vijest, a jedini su izlaz iz te situacije investicije, poticanje gospodarstva te micanje administrativnih barijera, i to ne samo za velike investicije nego i za malo gospodarstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...