Osnivač Skypea želi ulagati u Hrvatsku?

Ova je godina za Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) bila rekordna po broju i iznosu izdanih jamstava, po vrijednosti kredita odobrenih poduzetnicima uz jamstva agencije, kao i po vrijednosti investicija podržanih jamstvima Hamaga, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare uz najavu da će aktivnosti te agencije u 2013. biti dodatno proširene.

Prema riječima predsjednika Uprave Hamag Investa Darka Liovića, ta je agencija 2012. izdala 185 jamstava u iznosu od gotovo 250 milijuna kuna, temeljem kojih je poduzetnicima odobreno gotovo 500 milijuna kuna kredita, a vrijednost investicija podržanih jamstvima Hamaga iznosi 720 milijuna kuna. Svi ti pokazatelji, istaknuo je Liović, viši su ne samo u odnosu na prethodnu, nego čak i prema predrecesijskoj 2008. godini.

Još oko 90 projekata trenutno se razmatra pa bi broj ovogodišnjih jamstava mogao premašiti 200, a investicije bi mogle iznositi više od 800 milijuna kuna, rekao je Liović.

U 2013. plan je dosegnuti razinu od oko 1,5 milijardi kuna investicija, a broj jamstava u idućim godinama povećavati na oko 500 godišnje.

Kroz program Ministarstva poduzetništva i obrta “Poduzetnički impuls” pak Hamag je ove godine odobrio potpore za 204 poduzetnika ukupno vrijedne 32,5 milijuna kuna, dok će iduće godine za to imati na raspolaganju dvostruko više, odnosno 60 milijun kuna.

Kroz sve mjere Hamaga ove je godine otvoreno 650 novih radnih mjesta, a iduće je godine plan omogućiti otvaranje još tisuću.

Kao jednu od najznačajnijih novina u poslovanju Hamag Investa u 2012. ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izdvojio je povećanje jamstvenog kapitala agencije s jedne na dvije milijarde kuna. To se pokazalo dobrom odlukom, jer je i prije kraja godine iskorišteno više od milijarde kuna jamstvenog potencijala agencije, rekao je Maras te najavio da će, ukoliko se pokaže potrebnim, Vlada taj iznos u 2013. dodatno povećati.

Od izvjesnih promjena u idućoj godini Maras je istaknuo povećanje najvišeg iznosa jamstva, kojima se ‘pokriva’ 50 posto investicije poduzetnika, s trenutnih 10 milijuna kuna, na 5 milijuna eura, kako bi se omogućila jamstva za investicije vrijedne do 10 milijuna eura.

Promjenama zakona o poticanju investicija od listopada je Hamagu omogućena i podrška stranim i domaćim ulagačima u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, i to u projektima vrijednim do 50 milijuna eura. Procijenjena iskazana vrijednost do sada predloženih projekata od strane potencijalnih investitora iznosi oko 80 milijuna eura.

Također, Hamag će od sredine iduće godine započeti s odobravanjem mikrokredita, u iznosu do 70 tisuća kuna, namijenjenih ‘start-up’ projektima samozapošljavanja, za što je u predviđeno 2,1 milijun kuna proračunskih sredstava. To je svojevrsni pilot projekt, odnosno priprema za 2014. godinu, kada se iz EU fondova, prema Marasovim riječima, za tu svrhu očekuje oko 50 milijun eura.

Jedna od novina u poslovanju Hamaga bit će i značajnija suradnja s inozemnim venture capital (VC) fondovima, a kao uvod u to na konferenciji za novinare je spomenut susret s osnivačem i bivšim vlasnikom Skypa, a danas vlasnikom VC fonda, Johanom Goreckim, koji je iskazao određeni interes za ulaganje u Hrvatsku, no ni Maras niti Liović nisu željeli iznositi detalje o tome.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...