Pahor: “Slovenija će ponovo biti europska zvijezda”

Novi slovenski predsjednik Borut Pahor u pobjedničkom govoru je naglasio kako će nastojati ujediniti sve dijelove slovenskog društva kako bi pobijedili krizu i obećao da će slovenska zvijezda ponovo svijetliti ponosno kao što je to bilo u vremenu kada je utemeljena država.

Pahor je u drugog krugu predsjedničkih izbora pobijedio protukandidata i još uvijek aktualnog predsjednika Slovenije Danila Tuerka osvojivši 67,44 posto glasova birača koji su izašli na izbore.

‘U ovom trenutku se u meni se miješaju siloviti osjećaji, ali i nevjerojatna mirnoća, rijetko sam dio takve privilegije. Vaša potpora me obvezuje i u njoj vidim odgovornost da kao predsjednik mirno, sabrano, mudro prihvaćam odluke u okviru svojih ovlasti da bi opravdao vaše povjerenje’, kazao je Pahor.

Navodi da je u povjerenju poruka da u kolosalnim problemima koje proživljava Slovenija mora biti izlaz iz njih će ga zajedno naći, ne jedan protiv drugoga nego jedan za drugoga.

‘Svi problemi su premostivi, kao narod koji imamo različite osjećaje vjerska politička i vjerska uvjerenja zajedno nam je da zajednici pripadamo kao pojedinci i tako razumijem to vaše povjerenje, kao je Pahor.

Novi slovenski predsjednik je rekao da svoj optimizam crpi iz naroda kao i da je snaga u različitostima koje postoje u slovenskom društvu.

‘Vašu široku potporu razumijem kao potporu i savezništvo meni i viziju suradnje za koju smo stajali zajedno u pobjeđivanju razlika koje su pobjedive u traženju zajedničkog i oblikovanju novoga, da vratimo povjerenje u to da smo vaši sposobni i povjerenja vrijedni voditelji’, naglasio je Pahor.

Obećao je i da će učinit sve što je u njegovoj moći da to napravimo što prije. Stavio se na raspolaganje stranačkim čelnicima da zajedno s njima sudjeluje u stvaranju dogovora svih političkih opcija koji bi zemlju izveo iz krize.

Do inauguracije 22. prosinca će se povući iz javnosti i posvetiti pripremama da dan kasnije počne raditi i ne izgubi vrijeme za ostvarivanje ciljeva koje je stavio pred sebe. Zahvalio se protukandatima Danilu Tureku i Milanu Zveru za koje je rekao koji su bili odlični, pošteni i časni protivnici.

‘To što sam izabran u ovom trenutku mi je čast, ali i odgovornost pred svima Radit ću onako kako mislim da je dobro za cijelu zajednici. Zahvalio se onima koji su glasovali za njega, ali i onima kojima nisi te im obećao da će se brinuti i za njihove osjećaje, potrebe i želje’, poručio je Pahor.

Posebno je naglasi da su svi zajedno domovina i da to domovina svih njih,

‘Slovenke i Slovenci pobijedit ćemo ovu krizu i opet imati svoj ponos koji smo imali kad smo utemeljili državu. Mi smo se vinuli u zvijezde Europe i mi ćemo opet tamo biti. Slovenska zvijezda će svijetliti na nebu i bit će orijentacija sadašnjim i budućim generacijama, to sam jako siguran’, završio je Pahor poetski.

Poraženi, još uvijek aktualni predsjednik Danilo Tuerk je čestitao Pahoru na pobjedi, ali se pri tom požalio na slabu izlaznost na izbore te je poručio da će u budućnosti pratiti događanja u slovenskoj politici kao informirani građanin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...