Permakultura: Praktična integralna samoodrživost

U organizaciji udruge „Eko-Zadar“, u ponedjeljak 17. prosinca 2012. s početkom u 18 sati, Ivan Gregov će u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održati predavanje na temu „Permakultura: Praktična integralna samoodrživost“.

Gregov je diplomirani permakulturni dizajner i dugogodišnji instruktor permakulture, a tijekom jednosatnog predavanja će, uz iznošenje domaćih i inozemnih primjera, predstaviti osnovne principe i načine razmišljanja u permakulturi,

Permakultura je, kako navodi Gregov, interdisciplinaran set vještina, koji pojedincu nudi mogućnost rješavanja velikih problema – energetike i proizvodnje hrane u kriznom vremenu, ali na sasvim osobnoj, lokalnoj i praktičnoj razini, bez ovisnosti o političkim odlukama i trendovima. Permakultura je, ističe nadalje, jedna od malobrojnih, zaista izvedivih, “zasuci rukave” alternativa društvenom i ekonomskom začepljenju kojem svjedočimo, a ujedno je zaokružen komplet disciplina koji nadahnjuje ljude već četiri desetljeća.

Permakultura je često opisivana kao ekološki dizajn koji oponaša prirodne procese. Nudi alate za oblikovanje potpuno održivih cjelina za stanovanje koji proizvode vlastitu hranu i energiju, a predstavlja i ekonomsku alternativu i otvara mogućnost kreiranja novih socijalnih struktura. Permakultura, ne samo da posuđuje od poljodjelstva, energetike, šumarstva, graditeljstva, već nudi i nove perspektive tih disciplina. Permakultura počiva na brizi i poštovanju za Zemlju i sva živa bića, na zaštiti bioraznolikosti i uspostavi ravnoteže, na brizi za ljudska bića što uključuje solidarnost među ljudima, smislen rad i pravo na odmor, kao i na pravednoj raspodjeli resursa, te stoga predstavlja protutežu konzumerističkom društvu. Permakultura je u Hrvatsku „ušla“ prije desetak godina, no tek je u novije vrijeme počela dobivati veći broj pristalica. U okolici Zagreba, u Istri i Slavoniji, pojedinci i skupine rade na osmišljavanju imanja, a jedno od najpoznatijih je Reciklirano imanje Vukomerić udruge ZMAG. U samom Zagrebu sve je veći broj urbanih vrtova koji ljudima omogućavaju da hranu proizvode ispred zgrade, čak i u vlastitom stanu.

Nakon predavanje zainteresirani će se moći predbilježiti za pohađanje desetodnevnog tečaja premakulture u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...