Porezni dužnici sa ‘stupa srama’ uplatili 202,9 milijuna kuna

Nakon objava dviju listi poreznih dužnika ukupno je nešto više od tri tisuće dužnika uplatilo oko 202,9 milijuna kuna bilo u cijelosti ili su uplatama dug smanjili ispod razine koja je kriterij za objavu popisa, pokazuju podaci koje je Ministarstvo financija objavilo u izvješćima o radu u ovoj godini.

Ministarstvo je na svojim internet stranicama objavilo izvješća o radu Ministarstva u užem smislu, Porezne i Carinske uprave u kojima daje pregled zakona koji su doneseni u ovoj godini, zakonskih prijedloga koji su u Vladinoj ili saborskoj proceduri, o kojima je u tijeku ili su prošli javnu raspravu, o podzakonskim aktima, a iznosi i podatke o ostvarenim uštedama i racionalizacijama te najavljuje aktivnosti u idućoj godini.

Izvješća sadrže i podatke o ostvarenim rezultatima vezano za reprogram poreznog duga, objavu liste poreznih dužnika, o provedbi uredbe koja onemogućuje isplatu plaća bez uplate doprinosa te o postupcima utvrđivanja nesrazmjera uplaćenog poreza i stečene imovine.

Poreznici su u postupcima utvrđivanja nesrazmjera između izvora prihoda i stečene imovine do sada donijeli 193 rješenja i sastavili 69 zapisnika, a utvrđen je nesrazmjer u iznosu od 261 milijun kuna i na tu je osnovicu obračunat porez od 92,06 milijuna kuna,

Na internet stranicama Poreze uprave prvi je put krajem srpnja objavljena lista poreznih dužnika, na kojoj se našlo više od 102 tisuće dužnika – pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi stariji od 90 dana.

Nakon njene objave 798 dužnika je brisano jer su svoj dug podmirili u cijelosti te su uplatili 84,2 milijuna kuna, a 1.283 dužnika je izvršilo uplatu nakon koje je njihov dug postao niži od iznosa koji je kriterij za objavu popisa, a ti su dužnici uplatili oko 68,2 milijuna kuna.

Druga lista poreznih dužnika objavljena je zadnji dan listopada, a nakon njene objave 379 dužnika je platilo dug u cijelosti i državi za to uplatilo 28,4 milijuna kuna, dok su 572 dužnika smanjila svoj dug ispod granice za objavu i oni su uplatili nešto više od 22 milijuna kuna.

S početkom svibnja započela je primjena Uredbe koja onemogućava isplatu plaće bez uplate doprinosa, a do prosinca Porezna je uprava od takvih ‘loših’ poslodavaca naplatila 351,1 milijun kuna.

Država je u ovoj godini poduzetnicima omogućila i da reprogramiraju svoj porezni dug (u ožujku i od sredine srpnja do sredine kolovoza), a za to su poreznici zaprimili ukupno 12.932 zahtjeva. Od toga je za 7.182 poduzetnika odobreno reprogramiranje poreznog duga, a ukupan iznos odobrenog reprograma je tri milijarde kuna.

Podaci zaključno s 31. listopada pokazuju da ukupni dospjeli dug po odobrenim ratama reprograma iznosi 332,3 milijuna kuna, od čega je uplaćeno 69,8 posto, ili 232,1 milijun kuna.

Za jednokratnu uplatu glavnice poreznog duga, uz otpis kamata, podnijeto je ukupno 5.366 zahtjeva i do kraja studenoga je za 2.764 poduzetnika rješenjem odobren otpis kamata. Po toj je osnovi ukupno uplaćena glavnica poreznog duga u iznosu od 245,4 milijuna kuna, a otpisana kamata od 120,6 milijuna kuna.

Ministarstvo financija u svom izvješću u radu iznosi i nekoliko ključnih postignuća od značaja za taj resor u ovoj godini, od reorganizacija Carinske i Porezne uprave s ciljem bolje učinkovitosti, prikupljanja prihoda i prilagodbe standardima EU, preko smanjenja rashoda kroz dodatnu racionalizaciju poslovanja i bolje upravljanje resursima do aktivne uloge u financijskom restrukturiranju gospodarstva kroz Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a u svrhu smanjenja nelikvidnosti.

Porezna uprava u projektima za iduću godinu najavljuje uvođenje i provedbu zakona o porezu na nekretnine te početak uspostave fiskalnog katastra.

Među projektima koje Ministarstvo financija planira u idućoj godini su uz ostalo i veći broj pozitivno zaključenih predstečajnih nagodbi, privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja, saniranje zdravstva, itd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...