Preporod najavio raspisivanje referenduma u 329 škola o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić najavio je referendum u 329 srednjih i osnovnih škola. Referendumom se traži izjašnjavanje o prihvaćanju izmijenjenog Temeljnog kolektivnog ugovora i dodatka na Ugovor, kojim se u idućoj godini režu regresi i božićnice i smanjuje iznos dnevnice sa 170 na 150 kuna.

“Preporodu je sporno i 75 lipa po kilometru na ime prijevoza osobnim automobilom, koliko je ponudila Vlada. To su troškovi koji pokrivaju isključivo gorivo, i to ne u svim situacijama. Ali kako putovati znači imati i druge troškove, mi smo iz sindikata Preporod inzistirali na tome da to bude jedna kuna po kilometru. Pregovaračka strana Vlade nije pokazala razumijevanje za to, što je onda postao zahtjev cjelokupne sindikalne strane”, rekao je Stipić.

“Smanjenje pojedinih materijalnih prava, osobito prava naknade za prijevoz gdje se ipak mnogi zaposlenici dovode u nepovoljniji položaj od onog kojeg su imali do sada, osobito oni zaposlenici koji koriste automobil. S druge pak strane, u ovom prvom dodatku on se odnosi samo na 2013. godinu. Tu je predviđeno odricanje od regresa i božićnica u 2013. godini, jubilarna nagrada osnovica bi bila smanjena sa 900 na 500 kuna, ali nitko ne bi bio preskočen”, pojasnio je Stipić.

Približno devet tisuća članova Preporoda ovim dvama dokumentima mogu pristupiti suprotnim razmišljanjima.

“Može se reći, jedan hoću, drugi neću. Naime, ovim drugim, zaposlenici na neki način pokazuju spremnost da pridonesu izlasku iz ove krize, time što se eto odriču četiri konkretna materijalna prava, božićnica, regresa, tu je i smanjenje dnevnice i uz to dakle, ovo smanjenje jubilarne nagrade”, pojasnio je Stipić.

Bit će ovo financijski najteži Temeljni kolektivni ugovor u Hrvatskoj, gdje samo na prijevoz odlazi više od milijardu kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...