Prosvjed na Trgu – Dva prosvjednika privedena zbog bačenih jaja, Kotlar i Krolo odlaze na informativni razgovor

Okupljena masa nezadovoljnih Zadrana jutros se počela okupljati na Branimirovoj obali povodom najavljenog prosvjeda kojim su htjeli iskazati svoje nezadovoljstvo trenutnom vlašću. Miran prosvjed “Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost” organiziraju stanovnici Galićevih zgrada nezadovoljni izgradnjom pristupnog puta, što je zapravo samo jedan od razloga nezadovojstva okupljenih. Uz transparente su ponijeli ogradnu žicu, žviždaljke i trube što je još više pridonijelo atmosferi i iskazivanju njihova nezadovoljstva.

Okupljeni prosvjednici ispred zgrade Poglavarstva raznim parolama prozivali su Vrančića i vlast, na što im se nitko nije odazivao. Ulaz u Gradsko poglavarstvo ogradili su žicom, a nakon toga su i jajima gađali zgradu. Policija je privela dva prosvjednika zbog čega su Kotlar i Krolo pozvani na razgovor u policiju kao organizatori prosvjeda.

Nakon nekoliko upućenih poziva gradonačelniku i njegovim zamjenicima, odgovora nije bilo. Novinari su pušteni u zgradu Poglavarstva, no kako im je rekla glasnogovornica Dadić – Vrančić nema namjeru komentirati prosvjed ili davati izjave!

Nakon nepunih sat vremena okupljena masa se počela razilaziti, a transparenti ostaju na Trgu.

 

Tijek događaja

10:57Nemam komentara na Vijeće, oni sami sebe komentiraju, rekao je Kotlar novinarima.

10:56 Organizatori Kotlar i Krolo idu na informativni razgovor u policiju – razlog su privedeni i bačena jaja na zgradu poglavarstva.

10:54 Pokušali smo doći do gradonačelnika, no on na telefonske pozive baš kao i Dražen Grgurović ne odgovara. Uspjeli smo doći do Darka Kasapa, no on nije imao komentara već je rekao kako je u tijeku Gradsko vijeće.

10:50 Okupljena masa lagano se razilazi a transpanrent ostaju na Trgu.

10:45 Novinari pušteni u zgradu Poglavarstva, no kako im je rekla glasnogovornica Dadić – Vrančić nema namjeru komentirati prosvjed ili davati izjave!

10:37 Neslužbeno nam je potvrđeno da je pokušano uhićenje 15-godišnjeg djeteta, čiji se otac suprostavio policiju u njegovom privođenju.

10:35 Nitko iz gradske uprave nije izašao niti se obratio okupljenima. Prosvjed se nastavlja.

10:34 Okupljeni pjevaju “Moja domovina” te i dalje izvikuju “Vrančiću odlazi!”

Prosvjed u Zadru - jaja

10:23 Prema informacijama prosvjednika, trojica prosvjednika su privedena! Neslužbeno doznajemo da su pokušali privesti dečka od 15 godina.

10:18 Pripadnici policije uvode red među okupljene. Moguće privođenje.

10:16 Okupljeni prosvjednici jajima gađaju zgradu Poglavarstva

10:15 Žicom je ograđen ulaz u Gradsko poglavarstvo

Prosvjed u Zadru - žica

10:12 Broj okupljenih porastao je na 100-tinjak

10:11 “Mi smo Zadrani, Zadar je naš!”, “Vrančiću odlazi” i “Izdajnici van iz vijećnice” uzvikuju okupljeni u glas

10:10 Okupljena masa približava se Narodnom trgu

Prosvjed u Zadru - na mostu

10:07 Policija je zaustavila promet

10:05 “Nećeš razbojniče!”, “Bando lopovska, nema oprosta!”, “Vratite nam naš put!”, “Vrančiću odlazi!”, “Bajiću, Zadar je spreman!”, “UStavno pravo, nepovredivost doma!”, “Vi ste sramota grada Zadra”, “Gdje su naša ljudska prava?” i “Vrančiću koga se bojiš?” transparenti su koje drže okupljeni

Prosvjed u Zadru - Nećeš razbojniče

09:58 Okupljena masa izvikuje “Bando lopovska, nema propusta!”

09:56 Organizatori su okupljenima podijelili zviždaljke i trube

Prosvjed u Zadru - ogradna žica

09:52 Nekoliko stanara sa sobom je donijelo i ogradnu žicu – postoji mogućnost da će se ograditi na samom Trgu

09:50 Za sada je okupljeno 50-tak stanara Galićevih zgrada

Prosvjed u Zadru - okupljanje

09:45 Građani se počeli okupljati na Branimirovoj obali

 

O prosvjedu

Podsjetimo, miran prosvjed “Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost” organiziraju stanovnici Galićevih zgrada nezadovoljni izgradnjom pristupnog puta, što je zapravo samo jedan od razloga nezadovojstva okupljenih.

Glavni problem grada je što ga vodi politički kadar koji gleda samo vlastite interese, te smatraju da se kriminal uvukao u sve pore grada. Nezadovoljstvo građana prema vlasti raste i zbog gradnje pročišćivača pored Gradskog groblja zbog kojeg se lokalno stanovništvo guši u smradu, zatim zbog sustava odvodnje koji pri svakoj većoj kiši grad pretvara u Veneciju te nasipavanja smeća na Diklu zbog kojeg se također građani guše u smradu, rekli su iz organizacijskog odbora prosvjeda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...