PU zadarska pozvala građane na savjesnu uporabu pirotehničkih sredstava!

U ovo blagdansko vrijeme dolazi do pojačane kupovine i uporabe pirotehničkih sredstva, pa su službenici PU zadarske na pojačanom oprezu kako bi zaštitili građane.

Maksimilijan Surić (Foto: Zrinka Ivković / Antena Zadar)– Pozivamo roditelje i sve koji namjeravaju kupovati pirotehnička sredstva da se striktno drže uputstava za uporabu kako bi izbjegli katastrofalne posljedice njihove uporabe od kojih najčešće stradavaju maloljetnici. Najčešće su djeca žrtve takvih sredstava, upravo zbog njihove znatiželje, nezrelosti i neznanja. Opasnost nažalost nije samo kod djece, već i kod životinja koje se zbog eksplozija mogu preplašiti i napasti čovjeka, ali i kod starijih građana kod kojih to može izazvati stres. Apeliramo na građane da takva sredstva, ako je to već potrebno, nabavljaju u ovlaštenim prodavaonicama gdje je pirotehničkim sredstvima porijeklo kontrolirano i također je zagarantirana deklaracija, za razliku od onih koje mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, kazao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama PU zadarske Maksimilijan Surić, voditelj Odjela za javni red i mir. Djeca su vrlo maštovita, a preko interneta mogu doći do raznih ideja za uporabu pirotehničkih sredstava, pa ih svi skupa trebamo educirati o uporabi tog medija kako bi izbjegli neželjene posljedice, nastavio je Surić.

Akcija “Mir i dobro” provodi se za vrijeme blagdana još od 1993. godine, a njen cilj je spriječiti zlouporabu oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. U njenom sklopu djelatnici PU zadarske obavljaju pojačane kontrole 18 ovlaštenih prodavaonica pirotehničkih sredstava i 8 ovlaštenih prodavaonica oružja i streljiva registriranih na našem području. Posebna kontrola provoditi će se također na području cestovnog prometa, osobito prema počiniteljima prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i droga, ili vožnje nepropisnom brzinom.

Ivana Marić (Foto: Zrinka Ivković / Antena Zadar)– Oružje i eksplozivna sredstva ne služe za veselije i sretnije blagdane. Ipak, svjesni smo kako ni ovi blagdani neće biti iznimni po tom pitanju. Očekujemo da će građani u slobodnoj prodaji nabavti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava i uporaba sredstava čija prodaja nije dopuštena, kazala je Ivana Marić iz policijske službe za planiranje, nadzor i prevenciju.

Sinoć je zabilježen jedan slučaj neopreznog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima u Vlašićima na otoku Pagu u kojem je jednom osmogodišnjaku plamen uslijed detonacije petarde zahvatio područje lica. Ozljede se najčešće događaju zbog neodgovorne uporabe sredstava kojima je istekao zakonski rok uporabe ili zbog njihove dostupnosti djeci. U proteklih nekoliko godina je zabilježeno nekoliko slučajeva težih i lakših tjelesnih ozljeda, primjerice u Žmanu kada su prilikom eksplozije tzv. petarde “topovski udar” stradali 13-godišnjak i 10-godišnjak. Prije dvije godine se nažalost dogodio i jedan slučaj kada je 43-godišnjak u Lišanima Ostrovičkim smrtno stradao prilikom eksplozije ručne bombe. Sve su to činjenice koje govore o realnoj opasnosti koja prijeti građanima prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.

Da podsjetimo, prodaja pirotehničkih sredstava prvog razreda dopuštena je cijele godine u svim vrstama prodavaonica. To uključuje sredstva poput pucajućih šibica, bengalskih šibica i pucajućih čepova, čija uporaba predstavlja malu opasnost. Prodaja petardi, bengalskih baklji i raketa koje spadaju u sredstva drugog razreda dopuštena je samo osobama starijim od 18 godina, i to u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba sredstava trećeg i četvrtog razreda u koja spadaju sredstva za srednje i velike vatromete zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim uz posebno odobrenje MUP-a. Kazne za nezakonitu uporabu se kreću od 1.000 do 5.000 kuna za fizičke osobe, a kazne za nezakonitu prodaju se kreću od 4.000 do 8.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 20.000 do 40.000 kuna za pravnu osobu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...