Richard Branson: Prva država bez fosilnih goriva

Prije dvije godine Richard Branson i još nekoliko investitora širom svijeta osnovali su neprofitnu organizaciju pod nazivom “Carbon War Room” ili u slobodnom prijevodu “Ratni stožer protiv ugljena”, čija uloga je financiranje, razvoj i implementiranje energetski učinkovitih tehnologija uz transparentno informiranje na širem globalnom tržištu.

Inspiraciju za taj projekt Bransonu i ekipi je dala jedna norveška studija organizacije Norwegian classification society DNV, koja je upućivala na to da se uporabom današnjih tehnologijamože smanjiti emisija štetnih plinova za 40%, uz istovremenu komercijalnu isplativost, a jedan od projekata unutar organizacije je vezan za pomorski promet.

Nedavni veliki uspjeh Carbon War Rooma vezan uz karipski otok-državu Aruba potakao je Bransona da u svojem blogu piše:

Svim brodarima, ali i vladama širom svijeta, Carbon War Room omogućuje uvid u detaljne podatke o tehnologijama koje mogu implementirati u svoje pomorske flote, te nudi savjete, financijsku pomoć i stručnu edukaciju, te je tako nastao i web portal www.shippingefficiency.org koji nudi podatke o energetskoj učinkovitosti 50.000 brodova kako bi poticao poslovni svijet da investira u ekološki prihvatljivu flotu, umjesto u “prljava plovila”, jer će time osim očuvanja prirode, imati i korist od ušteda novca za gorivo. 

Tri najveća čartera na svijetu ovih su dana objavila kako će izbaciti iz uporabe energetski neučinkovite brodove. Cargill, Hutsman i UMIPEC će sada koristiti samo energetski učinkovite brodove, što reprezentira 245 milijuna dolara za nove biznise vezane uz čiste brodove, čime će uputiti važnu poruku čitavoj industriji. Želio bih im svima čestitati!

S druge strane, predsjednik naše organizacije Jose Maria Figueres je nedavno boravio na otoku Aruba, gdje su on i premijer Eman objavili plan da s Arube u potpunosti uklone fosilna goriva do 2020. i čitav energetski sustav prebace na obnovljivu energiju. U partnerstvu s Carbon War Roomom i investitorima organizacije New America Foundation, Aruba je razvila učinkovitu strategiju za održivu budućnost.

Ako zajedno možemo ovo postići, više nema izlika da svi otoci na svijetu ne bi mogli odbaciti fosilna goriva, uključujući Necker (karipski otočić u vlasništvu Virgina i Richarda Bransona).

Napravio sam prijateljsku okladu s premijerom Emanom iz Arube, da će Necker prije njih postati prvi potpuno održivi otok na svijetu. To ne bi trebalo biti problem obzirom da je Necker veličine od samo 72 ari.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...