Saudijci razvili aplikaciju za praćenje žena

Vlada Saudijske Arabije i Ministarstvo unutarnjih poslova našli su se na meti oštrih kritika skupina za ženska prava i aktivista za ljudska prava diljem svijeta jer su razvili aplikaciju za praćenje žena koje bi eventualno poželjele napustiti zemlju bez odobrenja svojih muških skrbnika, javlja Women News Network(WNN).

Unatoč kritikama i preziru brojnih svjetskih zagovornika, saudijska vlada nedavno je odobrila novu tehnologiju koja šalje upozorenje suprugu ili muškom skrbniku ako žena pokuša napustititi zemlju. Prošlog tjedna su se se mobilne obavijesti počele pojavljivati na telefonima ljudi koji sebe smatraju ‘čuvarima’ žena koje putuju sa ili bez njihove prisutnosti.

No ova tehnologija ipak nije ‘savršena’, piše WNN. Naime, neki muževi su obaviješteni o odlascima svojih supruga iz saudijske međunarodne zračne luke, dok su sjedili tik pored njih u avionu.

Muško skrbništvo nad ženama je veliki problem unutar Saudijske Arabije, upozorava Human Rights Watch (HRW).

‘U saudijskom sustavu muškog skrbništva, čuvari – suprug, otac, brat ili čak i maloljetni sin – imaju moć nad svojim ženskim srodnikom svih uzrasta. Odobravaju im ili zabranjuju putovanje, rad, brak, službeni posao, zdravstvenu skrb’, istaknuo je HRW.

Zakon o skrbništvu nad ženama dio je šerijatskih zakona koji se bave ženama. Ove zakone osporavaju aktivisti unutar i izvan zemlje koji često nailaze na prepreke muških ‘skrbnika’.

Prije četiri tjedna ženska skupina za ljudska prava sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, na čelu s Aliyahom Banajahom, uputila je peticiju ministru rada Adelu Fakiehu da ‘poništi zakon o ovlastima muških skrbnika koje mu omogućuju da ženi da otkaz’. Odgovor se još čeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...