Sever: “Vrijeme je da se HNB prestane ponašati kao “neosvojiva tvrđava” i oni moraju osjetiti krizu!”

Pad kreditnog rejtinga nije iznenadio ni sindikate. Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da su nam kamate na zaduženja i dosada bile najviše. Državi savjetuje okretanje HNB-u..

“Ne treba zaboraviti da su te bonitetne agencije baš kao MMF i Svjetska banka zapravo u službi istih, multinacionalnog kapitala, poglavito velikih banaka i njih pojedina gospodarstva ne zanimaju. Zanima ih plasman novca i da oni za koje rade za taj novac dobiju što veću zaradu i kamate. Tako je i u ovom slučaju. Ova ocjena nije iznenađujuća niti bi trebala što bitnije poremetiti u RH . Naime bez obzira što ranijim ocjenama nismo bili na razini tzv.smeća, kamatna politika u Hrvatskoj nas je na tu razinu svrstavala”, kaže Sever.
Drugim riječima plaćali smo, plaćamo, a i plaćat ćemo izrazito visoke kamate. Sever ima savjet za državu kojoj poskupljuje zaduživanje u inozemstvu.
“Ona bi te svoje potrebe trebala pokušati servisirati manje kod banaka, iako su te banke prepune novca. Trebalo bi se više orijentirati prema HNB koja se u vremenima krize ponašala poput neosvojive tvrđave i živjela potpuno otuđeno od krize za razliku od drugih središnjih banaka posebice u Europi koje su izdašno pomagale svoje gospodarstvo za izlazak iz krize. Tako da bi trebalo sredstva potražiti unutar HNB, ali jednako tako možda i emitiranjem državnih obveznica, jer država je još uvijek dužnik koji će sigurno vraćati dugove. Sredstva postoje i u mirovinskim fondovima, tako da ni to još uvijek ne bi trebalo izazvati neke velike potrese, a onda se orijentirati na razvoj gospodarstva i time praktički vratiti ocjenu kreditnog rejtinga”, zaključuje Sever na kraju.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...