Sjeverna Koreja kreće u razvoj velikih raketa

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je znanstvenicima, inženjerima i drugim stručnjacima, koji su sudjelovali u lansiranju rakete, na primanju održanom tim povodom da konstuiraju veće rakete, objavila je službena agencija KCNA.

Morate konstruirati i lansirati niz dodatnih satelita, pa tako i komunikacijskih te rakete većeg kapaciteta. Lansiranje (…) je bilo potvrda neovisnog i legitimnog prava Demokratske Narodne Republike Koreje na korištenje svemira u miroljubive svrhe, kazao je Kim.

Komunistički režim navukao je na sebe osudu velikog dijela međunarodne zajednice zbog toga što je sredinom prosinca lansirao raketu dugog dometa.

Sjeverna Koreja tvrdi da su njezine rakete dugog dometa nosači satelita civilne namjene. SAD i saveznici drže da je to lansiranje bilo još jedno ispitivanje balističke rakete, nakon pokusa s raketama dugog dometa 2006. i 2009. i nuklearnih pokusa poslije toga. Rezolucije 1718 i 1874 UN-a zabranjuju Pjongjangu svaku nuklearnu i balističku aktivnost.

Kina, saveznica Pjongjanga, pokušava, kažu diplomati, spriječiti pokušaje zapadnih zemalja u UN-ovu Vijeću sigurnosti da Sjevernoj Koreji uvedu nove sankcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...