Sjevernokorejska raketa može doseći SAD

Nedavno lansirana sjevernokorejska raketa mogla bi ponijeti teret od pola tone i imati domet od oko 10,000 km, ocijenila je u nedjelju južnokorejska vojska, što znači da bi raketa mogla doseći i kopneni dio SAD-a.

Pjongjang je 12. prosinca uspješno lansirao raketu Unha-3 koja u orbitu treba staviti jedan civilni satelit, što je prva isključivo znanstvena misija Sjeverne Koreje.

U svojim procjenama južnokorejska vojska se oslanja na analizu spremnika za gorivo, koji je pao u more tijekom lansiranja, a pokupila ga je mornarica Južne Koreje.

“Na temelju naših analiza i procesa simulacije, raketa može letjeti više od 10.000 km s teretom između 500 i 600 kg”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Spremnik je bio pričvršćen na prvi stupanj rakete.

Bez ostataka 2. i 3. stupnja rakete Unha-3, južnokorejski znanstvenici nisu mogli odrediti može li raketa ući u atmosferu, što je ključni elemnt tehnologije međunarodnih balističkih raketa.

Pronađeno je osam grubo ručno zavarenih ploča, dodalo je ministarstvo i istaknulo da taj tip spremnika za toksične kemijske proizvode rijetko koriste zemlje koje posjeduju naprednu svemirsku tehnologiju.

Lansiranje 12. prosinca Washington i saveznici smatraju pokusom dugodometne balističke rakete, nakon dugog niza neuspješnih lansiranja koja su Pjongjangu donijela sankcije od 2006.

Zapad i saveznici optužuju Pjongjang da ima nekoliko nuklearnih bombi i da izvodi atomske pokuse kako bi razvila raketno nuklearno oružje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...