Slab odaziv na “Naše male gušte”

U prostoru Arsenala, u Zadru danas i sutra održava se 7. Izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira “Naši mali gušti 2012.” Cilj ove izložbeno-prodajne manifestacije je potaknuti male proizvođače iz Zadarske županije na što veću proizvodnju kvalitetnih, autohtonih proizvoda rađenih po tradicionalnim recepturama, te im pomoći u promociji istih. “Naši mali gušti” privukli su danas u zadarski Arsenal 74 izlagača, od kojih samo 30 iz naše županije. Tajnik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, Denis Ikić, istaknuo je kako je posljednjih godina broj izlagača iz ostalih županija standardno veći od onih iz Zadarske županije.

– Ovo je 7. tradicionalna Izložba pod nazivom «Naši mali gušti» zadarskog, ali i ostalih krajeva RH. U prostorima Arsenala već sedmu godinu za redom nudimo ono što se rijetko može kupiti na jednom mjestu, naši autohtoni proizvodi zasnovani uglavnom na starim, domaćim recepturama. One održavaju našu autohtonost te naš hrvatski identitet. Možemo vidjeti na ovim prekrasno uređenim štandovima puno takvih proizvoda, od suvenira, delikatesnih proizvoda, raznih vrsta vina itd. Dvostruko je više izlagača iz drugih županija te tek njih 30 iz Zadarske županije. Mnogima od njih to je prva javna prezentacija i prva promocija vlastitih proizvoda. Njihov glavni problem je osigurati prodajne kanale. “Naši mali gušti” su izraz pučke tradicije, autohtonosti i nacionalnog indetiteta, a svim tim proizvodima uskoro se otvara ogromno tržište Europske unije. To je i naš doprinos pozicioniranju hrvatskog gospodarstva, ali jedino ukoliko izlagači uspiju osmisliti prodajne kanale za svoje proizvode. Mnogi imaju proizvode koji su zaštićeni markicama kvalitete, izvorno hrvatsko i sl., neki se bave ekološkom, neki tradicionalnom proizvodnjom itd. To je sve ono što mi danas i sutra ovdje predstavljamo, rekao je Ikić.

Ikić je dodao da su mnogi izlagači na “Našim malim guštima” iskoristili ovu prigodu, organizirali se te pronašli svoje prodajne kanale pomoću udruživanja u udruge ili klastere te će na taj način pokušati doći do tržišne pozicije.

Na kraju uvodne svečanosti za sudjelovanje na svih sedam dosadašnjih izdanja sajma posebno priznanje dobila je tvornica za preradu ribe Mardešić iz Sali.

U okviru dvodnevne prezentacije, posebno mjesto zauzela je radionica pravljenja čokolade zadarskog čokoladijera Dubravka Vitlova te sutrašnja degustacija maslinovog ulja. Ova “Izložba” je još jedna od manifestacija koja je posljednjih dana ostala bez nekog posebnog odjeka među našim sugrađanima, no možda se do sutra stvari promijene na bolje. U prigodnom programu nastupila je ženska klapa Luna iz Kožina te KUD-a Kukljica.

Organizator izložbe je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, a suorganizatori su: Hrvatska obrtnička komora-Obrtnička komora Zadar, Udruženje obrtnika Zadar, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, te Turističke zajednice Grada Zadra, Biograda na Moru, Paga i Benkovca.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...