Srbi hitno prilagodili platformu za Kosovo

Platforma državnog vrha Srbije za Kosovo pretrpjela je izmjene manje od tjedan dana nakon što je predstavljena javnosti, a preformulirana je tako da ne ugrožava nastavak tehničkog dijaloga sa Prištinom, izjavio je beogradskim medijima savjetnik predsjednika Srbije i jedan od autora tog dokumenta Marko Đurić.

Izmjenom platforme je, kako su izvjestili TV B92 i Radio televizija Srbije (RTS), omogućeno da ovaj dokument ne dovodi u pitanje nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, a izmijenjena je i rečenica kojom su pregovori ograničavani načelom da ‘ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno’.

Izmjene su uslijedile nepun tjedan nakon što je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio platformu diplomatima u Beogradu, ali je Nikolićev savjetnik opovrgnuo spekulacije da je dokument promijenjen pod pritiscima iz Bruxellesa i Washingtona ustvrdivši da se ‘nije radilo ni po čijim nalozima’ jer o Kosovu ‘mjesecima traju neprekidne konzultacije’.

Savjetnik Tomislava Nikolića istodobno je odbacio i nagađanja da postoji sukob predsjednika i premijera Srbije Ivice Dačića u svezi platforme za Kosovo.

Platformom, koju je početkom prošlog tjedna diplomatima EU, Kine i Rusije u Beogradu predstavio srbijanski predsjednik, izražava se spremnost za razgovore sa Prištinom, zahtjeva visok stupanj teritorijalne i političke autonomije za srpske općine na Kosovu, kao i jamstva autonomije najvišim zakonskim aktima pokrajine te jamstva dužnosnika međunarodne zajednice koji sudjeluju u pregovorima.

Jedna od formulacija koje je bila neprihvatljiva za EU i SAD je da se, ‘u cilju zaštite svojih državnih interesa, Vlada Republike Srbije suzdržava od postizanja daljih parcijalnih sporazuma sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini (PIS) u okviru takozvanog ‘tehničkog dijaloga’ zbog toga što oni vode promjeni stanja na terenu u korist PIS, kao i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u političkom dijalogu na visokoj razini te da mogu dovesti do destabiliziranja sigurnosnih okolnosti’.

Kao temeljna točka platforme ‘za razgovore sa PIS na visokoj političkoj razini je da Republika Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, kao i sa svojim Ustavom i voljom naroda, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova’.

Ranije je bilo predviđeno da o platformi raspravljaju i zastupnici u Skupštini Srbije, ali je u međuvremenu usuglašeno da parlament razmotri samo temeljna načela navedena u platformi, dok će za pregovore s Prištinom biti uzeti u obzir prijedlozi i sugestije vođa parlamentarne oporbe, predstavnika Srba sa Kosova i stranaka vladajuće koalicije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...