Srbija će se zbog Hrvatske žaliti Bruxellesu

Novi šef srbijanske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ Oliver Antić najavio je u beogradskim medijima da će se Srbija obratiti Europskoj uniji i drugim institucijama zbog toga što Hrvatska još ne vraća imovinu srpskim bankama i tvrtkama koje su u vrijeme bivše Jugoslavije poslovale na njezinu teritoriju.

Antić, koji je i savjetnik predsjednika Srbije i profesor beogradskog Pravnog fakulteta, za list “Danas” je objasnio da je riječ o imovini obuhvaćenoj sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine. I Europskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primjenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u, rekao je Antić.

Kako objašnjava, riječ je o golemoj imovini srpskih banaka i tvrtki koje su ostale u Hrvatskoj, a nije vraćena unatoč tome što je 29. lipnja 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je dio i aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava i taj se sporazum, ustvrdio je Antić, sada mora primijeniti.

Na temelju sporazuma iz Beča, tadašnja SRJ je 2002. prihvatila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a budući da je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već se treba primijeniti.

Hrvatska sporazum, nažalost, ni do danas nije primijenila, a prethodni pregovarači se time uopće nisu ni bavili, kaže Antić.

Prema njegovim riječima Srbija bi trebala tražiti te objekte nazad, a stranama kojima su dodijeljeni zauzvrat ustupiti drugu imovinu slične vrijednosti te doplatiti ako je razlika u vrijednosti oko 300.000 eura. Najavio je da Srbija već ima ekspertna izvješća o vrijednosti objekata koji su predmet sukcesije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...