Stotine inspektora kreću u kontrolu fiskalnih blagajni

U utorak ujutro, na Novu godinu, oko 750 inspektora započet će nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji u poslovanju gotovinom. Isprva će prekršitelje samo upozoravati na propuste, a taj rok za prilagodbu ističe 1. veljače kada će inspektori početi naplaćivati kazne. Cilj je Zakona povećati financijsku i poreznu disciplinu, a tom bi se mjerom, procjenjuje se, u moglo naplatiti oko milijardu kuna poreza više. Zakon se uvodi u tri faze. Prvom, koja stupa na snagu 1. siječnja, bit će obuhvaćeni svi ugostitelji, a na koncu će, 1. srpnja sljedeće godine, na red doći i frizeri. U konačnici će fiskalne blagajne morati imati praktično svi obrtnici, piše Zadarski list.

 

Dobar biznis 

Već je uvođenje tog Zakona i propisana obveza nabavke fiskalne blagajne izazvala ekonomsku aktivnost. Novine i internetski portali posljednjih su tjedana puni oglasa kojima se obrtnicima nude fiskalne blagajne, softverska rješenja, sve po najpovoljnijoj cijeni ili sve u najkompletnijem paketu, u raznim oblicima, od fiskalnih tableta, do velikih, gotovo de luxe, fiskalnih blagajni. Cijene variraju od oko tisuću kuna, pa do gotovo osam tisuća kuna za kompletnu informatičku i infrastrukturnu uslugu.

Posljednjih dana u medijima pojedinici obrtnici, mahom ugostitelji žalili su se da računalni sustav, srce fiskalizacije, ne funkcionira dobro. Sam je sustav jednostavno zamišljen. Prilikom naplate usluge u fiskalnu blagajnu upisuje se cijena i svi drugi potrebni podaci o poduzetniku i mjestu na kojemu se izdaje račun. Te podatke fiskalna blagajna automatski internetom šalje u Poreznu upravu koja zabilježi tu transakciju i povratno šalje jedinstveni identifikator koji mora biti na računu. Predviđeno je da se sve to dogodi za jednu do dvije sekunde.

 

Proba bez problema

Porezna uprava probno je pustila u rad sustav fiskalizacije 27. prosinca ne bi li se poduzetnici mogli prilagoditi sustavu prije nego što stupi na snagu. Prema priopćenju Porezne uprave nije zabilježen niti jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali. U razdoblju od 27. prosinca, od 10 sati, do 30. prosinca, u 10 sati, sustav je zaprimio 1.591.372 zapisa za račun od 2377 različitih OIB-a, te 16.078 zapisa poslovnih prostora od 3219 različitih OIB-a. Do 9 sati 28. prosinca obveznici fiskalizacije Financijskoj agenciji predali zahtjeve za 15.291 digitalni certifikat. Procjenjuje se da će fiskalizacijom na koncu biti obuhvaćeno više od 22.000 poduzetnika.

Predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Ante Mihić izjavio je da ne zna za ikakve probleme pri probnom izdavanju računa.

– Nije mi se javio nitko s terena. Vjerujem da Ministarstvo financija zna kakvo je stanje i da se sve odvija u redu, kazao je Mihić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...