Teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu: Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora!

Mevlid Jarašević osuđen je na 18 godina zatvora zbog napada na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, odluka je Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine. Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje zbog nedostatka dokaza.

U obrazloženju presude sudac Branko Perić naveo je da nije dokazano organiziranje terorističke grupe, a samim time ni pripadnost terorističkoj grupi sve trojice optuženih. Jašarević je osuđen za teroristički napad u kojem je ozlijeđen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH.

 

Došao pred zgradu Ambasade SAD-a s puškama i bombama

Fojnici i Ahmetspahiću nije dokazano da su nabavili i sakrili oružje pronađeno u Gornjoj Maoči, odnosno da su pomogli Jašareviću da počini krivično djelo terorizma.

Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. listopada prošle godine, gdje je uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15.30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini Ambasade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta.

Jašarević je osuđen za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni optužbi za pomaganje u izvršenju tog djela. Ni Jašarević ni ostala dvojica optuženih nisu se pojavili u sudnici jer su i ranije u nekoliko navrata isticali da ne poštuju Sud BiH, odnosno državu BiH i njezine institucije.

Glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović je istaknula kako je Tužiteljstvo, u ime kojeg je ovaj slučaj vodio državni tužitelj Dubravko Čampara, zadovoljno osuđujućim dijelom presude i kaznom za Jašarevića, ali i da će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer smatraju da oni jesu pomogli Jašareviću da počini ovaj teroristički akt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...