Tisuće Slovenaca na ulicama, uhićeno 40 prosvjednika

Prosvjedi Slovenaca nezadovoljnih socijalno-ekonomskom i političkom situacijom u državi nastavljeni su i večeras, a najmasovnije, ujedno i najdramatičnije, bilo je u Mariboru gdje se okupilo više od 20.000 prosvjednika koji zahtijevaju ostavku tamošnjeg gradonačelnika Franca Kanglera. Policija je prosvjednike koji ih gađali kamenim kockama te palili kontejnere rastjerivala suzavcem. Bilo je i ozlijeđenih, a uhićeno je 40-ak prosvjednika.

Iako su prosvjedi koji su počeli tijekom popodneva počeli mirno i bez većih incidenata, mediji prenose kako se tijekom večeri koncentrirao veliki broj policajaca koji su čak i iz helikoptera upozoravala prosvjednike da se raziđu.

Okupljeni građani bacali su petarde i rakete, a zapalili su i stog sijena, potom i kontejnere na ulici. Najviše prosvjednika okupilo se u Mariboru, njih više od 20.000, na Trgu slobode i pred gradskom vijećnicom. Na gradsku kuću bacali su i kamene kocke. Ponovno traže ostavku gradonačelnika Franca Kanglera za kojega tvrde da je korumpiran.

Policija je na provokacije prosvjednika reagirala odgovorila suzavcem, a slovenski mediji javljaju da se koriste i pendrecima, javlja Jutarnji list te konstatira kako su policijske snage uspjele rastjerati prosvjednike koji su se okupili u manjim grupama. ‘U neredima u Mariboru pričinjena je znatna materijalna šteta, a za sada je uhićeno 40-ak izgrednika’, izjavio je Bartol Lampret iz policijske uprave Maribor za Slovensku televiziju.

Situacija se smirila tek iza 22,30 sati, nakon čega su ulice Maribora, pune razbijenog stakla, zapaljenih papira, razbijenih boca i razvaljenih koševa za otpad, ostale gotovo puste. Najteže je prošla gradska uprava.

I u Ljubljani se okupilo nekoliko tisuća prosvjednika, uglavnom mladih, koji su u mirnoj prosvjednoj šetnji prošli središtem grada. Policija je zatvorila ulicu koja vodi pred slovenski parlament i zgradu vlade.

Prosvjedni skupovi održani su i u drugim slovenskim gradovima gdje građani negoduju protiv vodećih političara, uključujući i premijera Janeza Janšu te lokalnih moćnika, javlja Nova TV.

Val prosvjeda uslijedio je zbog nezadovoljstva građana teškim socijalnim, ekonomskim i političkim stanjem u Sloveniji. Navodno se za 21. prosinca priprema veliki ‘sveslovenski’ prosvjed.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...