Tradicije i običaji

S obzirom da je danas dan Svetog Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, odlučili smo malo se pozabaviti tradicijom i običajima koji se vežu uz današnji dan.

Oduvijek se na dan Svetog Nikole, 6.prosinca, darivalo djecu slatkišima i sitnicama, međutim običaji nisu jednaki u svim područjima Lijepe naše.

Kako doznajemo, na Dalamtinskom području, darivanje je na Svetog Nikolu nešto skromnije i drugačije nego li primjerice u Sjevernom Primorju. Ovdje se više pozornosti posvećuje blagdanu Svete Lucije, 13. prosinca, kada se također daruje djecu. Nasuprot tome, u većini ostalih krajeva čizmica na prozoru, šibe, slatkiš i slično, spadaju među tradicionalne običaje koji sežu davno u prošlost.

Dok je jučer u Rijeci vladala opća pomutnja u potrazi za savršenom šibom- zlatna ili srebrna, s mašnicom ili igračkom, pa čak do neobičnih kreacija ili bočica medice obješenih na granama, u Zadru se šiba mogla kupiti samo u trgovinama.

Ovim se dokazuje da se tradicija i običaji ne kreiraju na razini jedne države i čitavoga društva, već svaka malo sredina ima svoje specifičnosti i posebnosti koje nas obilježavaju i međusobno razlikuju. Kada promislim, to je uistinu nešto posebno, nešto “moje”, nešto pomalo čarobno. No, istovremenom, lijepo je miješati te običaje i postepeno ih jedni drugima prilagoditi, uvesti u svoje krajeve, domove. Tim više, glede spomenutoga- još jedan dan više za darivanje. Lijep je ovaj prosinac mjesec…

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...