Turska optužila EU za pristranost i netrpeljivost

Turska je u ponedjeljak optužila Europsku uniju za pristranost i netrpeljiva stajališta prema njoj te kazala da Bruxelles potkopava povjerenje turske javnosti u Uniju.

Turska je pri predstavljanju prvog vlastitog izvješća u kojem govori o reformama tijekom proteklih godinu dana kritizirala posljednje izvješće Europske komisije o napretku.

‘Primijetili smo da je ovogodišnje izvješće o napretku bilo zasjenjeno stajalištima koja su bila subjektivna, pristrana, neprovjerena i netrpeljiva’, rekao je turski ministar vanjskih poslova Egemen Bagis u priopćenju koje je objavljeno zajedno s turskim izvješćem na 270 stranica.

Bagis je kazao da je neprihvatljivo da je izvješće Europske komisije iz listopada ignoriralo ‘hrabre’ turske reforme provedene kroz posljednjih godinu dana te je naglasio da je ono potkopalo povjerenje u EU u očima turske javnosti.

Turska je počela pregovore o pristupanju 2005., ali proces se zaustavio zbog rasprave s Ciprom te protivljenja Francuske i Njemačke punopravnom članstvu Turske.

Unatoč tome što entuzijazam prema Europskoj uniji u Turskoj pomalo blijedi, Ankara je nastavila raditi na članstvu u Uniji i kaže da se želi priključiti prije 2023., što je stogodišinjica utemeljenja demokratske i sekularne Turske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...