U Siriji ugašen internet

Sirija, u kojoj od proljeća 2011. traju oružani sukobi između vlade predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika koji ga nastoje svrgnuti, odsječena je od interneta.

Prekid komunikacija (#SyriaBlackout) potvrdile su agencije Reuters i Associated Press, kao i tvrtka za nadzor interneta Renesys, koja je na svojim stranicama objavila da je do prekida došlo jučer u 10.26 sati. Prema tom izvještaju, čak 92 posto svih “preusmjerenih mreža” je offline.

Internet u Siriji u većinskom je državnom vlasništvu telekoma SyriaTel, a tijekom Arapskog proljeća u lipnju 2011. godine internet je blokirala sirijska vlada. Zasad još uvijek nije jasno što je uzrok isključivanja, ali izvješća kažu da ga aktivisti povezuju sa sirijskim vlastima. Osim interneta, aktivist po imenu Abu al-Šami Kais rekao je za Associated Press da fiksni i mobilni telefoni također ne rade u glavnom gradu Damasku.

Takav potez koji blokira komunikacije unutar i izvan zemlje obično je usmjeren prema tome da spriječi nesmetani prolaz informacija. Mnogi su zbog toga zabrinuti jer je sukob u Siriji zaista krvav. Naime, započeo je 15. ožujka 2011. godine, tijekom demonstracija inspiriranih Arapskim proljećem, odnosno protestima opozicije koji su doveli do smjene režima u Tunisu i Egiptu. Napori vlade predsjednika Bašara al-Asada da demonstracije uguši uz pomoć vojske proizveli su suprotan efekt koji je doveo do građanskog rata.

Zbog gašenja interneta u Siriji, Google ponovo pokreće svoj servis Speak to Tweet, koji će građanima Sirije omogućiti da preko telefona, birajući međunarodni broj i ostavljajući glasovnu poruku, pošalju poruku na Twitter. Isto smo mogli vidjeti i u Egiptu prošle godine, no u Siriji je vrlo loša infrastruktura, a napori vlasti da ograniče sve oblike elektronske komunikacije ne daju preveliku nadu Sirijcima. Posebice ako se uzme u obzir najnovija izjava sirijskog ministra informiranja Omrana al-Zoubija, koji je negirao da država stoji iza gašenja interneta, te je za to optužio “teroriste”.

Reuters pak izvještava da je sirijski ministar telekomunikacija izjavio da “inženjeri rade na popravku kvara na glavnom komunikacijskom i internetskom kabelu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...