U Sloveniji i danas prosvjedi protiv političke elite

U Sloveniji se i danas očekuju prosvjedi istodobno s inauguracijom Boruta Pahora. Novi slovenski predsjednik prisegnut će u parlamentu na svečanoj sjednici povodom državnog praznika.

Novi prosvjedi u Ljubljani očekuju se istodobno s Pahorovom prisegom u parlamentu pred kojim je sinoć oko devet tisuća ljudi diglo glas protiv krize koja je zahvatila zemlju. Najglasniji su zahtjevi za ostavkom premijera Janeza Janše. Nezadovoljni sve lošijim stanjem u državi traže prijevremene izbore.

 

Jučerašnji prosvjedi bez većih izgreda

Na Kongresnom trgu i Trgu Republike u Ljubljani okupilo se oko devet tisuća ljudi, dok se u Mariboru okupilo dvije tisuće građana. Prosvjedi su protekli bez većih izgreda. U Ljubljani je policija privela četvoricu prosvjednika, od čega tri maloljetne osobe zbog manjeg kršenja javnog reda i mira. Najčešće su se čuli zahtjevi za ostavkom premijera Janeza Janše.

“Lopovi, lopovi, prvo predsjednik Vlade Janša, pa svi ostali, sva politička elita jer ne brinu za ljude i sami su sebi svrha.”

Premijer Janša za organiziranje prosvjeda optužuje staru ljevicu koja pokušava destabilizirati Vladu. Njegov SDS objavio je da ovo nije ustanak naroda nego ustanak zombija i komunistička internacionala. S druge strane, skupine organizirane preko Facebooka nezadovoljne su političkim elitama i gospodarskim stanjem u zemlji.

“Tko pita nas kada naša djeca nemaju hrane u školi, ne mogu ići na more, tko nas pita, nitko!” Prema nekim informacijama, u Ljubljani će prosvjednici na ulicama biti i danas, kad u parlamentu priseže novi predsjednik Borut Pahor.

 

Brojni zahtjevi

Za razliku od prošlih prosvjeda, na jučerašnjima se zahtijevala ostavka političke elite, “desne i lijeve, u parlamentu, koaliciji i opoziciji”. U deset točaka traži se brza i učinkovita istraga onih koji do imovine “dolaze na kontroverzan način” te oduzimanje imovine koja se ne može opravdati. “Slovenija i njezina bogatstva nisu vlasništvo tajkuna i političke elite, nego građana”, ističe se.

Također traže da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke, traže osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti “nužne promjene Ustava Republike Slovenije”. Još traže veći utjecaj na zastupnike u parlamentu te “reformiranu Sloveniju koja će se temeljiti na moralu, socijalnoj pravednosti i vladavini naroda”. Strogo se protive “daljnjoj umjetnoj podjeli građana”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...