U spomen junacima Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je u Pristegu obilježena 19. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika 112. brigade. Denis Bajlo, Dubravko Torbarina, Damir Matić, Radovan Čakarun, Boris Nikpalj poginuli su 22. prosinca 1993. nakon povratka sa straže.

Stradali su nedaleko od današnjeg spomen-obilježja, gdje su neprijateljski diverzanti u gustom grmlju postavili zasjedu. Na spomen-obilježju je i ime Danijela Špralje koji je sudjelovao u akciji spašavanja, ali je poginuo pola kilometra dalje od spomen-obilježja u Pristegu.

Pogibija hrvatskih branitelja se dogodila na jednom od najtežih terena i bojišnica u Domovinskom ratu. Hrvatske snage držale su položaje do pola mjesta, ali se neprijatelj besprimjetno mogao došuljati na nekoliko metara. Iako se ni danas ne zna što se zapravo točno dogodilo, najvjerojatnije su neprijateljski srbočetnički vojnici dočekali smjenu straže koja je već bila 24 sata na položaju, napavši onu grupu koja se vraćala sa smjene. Zima, hladnoća, umor, učinili su svoje. Hrvatske snage pokrenule su spasilačku akciju, ali je hrvatske vojnike dočekalo snažno granatiranje u kojem je pogođeno njihovo vozilo “pinzgauer”. Akcija spašavanja je nastavljena iako je jedan od spasioca aktivirao minu. No srpski su diverzanti zapalili raslinje i umaknuli.

Nakon što su članovi obitelji položili cvijeće i zapalili svijeće isto su učinili i predstavnici braniteljskih udruga, Društva zadarskih Arbanasa, Zadarske županije, Mjesnog odbora Pristeg i Grada Benkovca na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Majom Brkljačom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...