U tajfunu na Filipinima više od 270 mrtvih

U tajfunu Bophi, najsnažnijem ove godine na Filipinima, poginulo je najmanje 270 osoba, a više stotina je nestalo na krajnjem jugu zemlje opustošenom u noći s utorka na srijedu olujnim vjetrom i pijavicama, prema privremenim podacima lokalnih vlasti.

Broj mrtvih raste iz sata u sat. Najviše ih je stradalo u poplavama i odronima zemlje. Spasilačke ekipe su u akciji. Deseci tisuća ljudi napustili su domove.

Nevrijeme, u kojem su mnogi izgubili najmilije, pogodilo je više od 200.000 Filipinaca.

U bujici blata smrtno je stradalo 49 osoba u New Bataanu, gradu na otoku Mindanau, a 51 osoba smrtno je stradala na različitim mjestima na istoku otoka, izjavio je pukovnik Lyndon Paniza, vojni zapovjednik južnog područja.

Dvanaest osoba poginulo je u drugim južnim pokrajinama, kao i tri stanovnika otoka Visayas, rekli su regionalni dužnosnici civilne zaštite.

Hitno nam u tim područjima trebaju mrtvačke vreće, lijekovi, suha odjeća, a posebno šatori jer su preživjeli vani otkad im je tajfun odnio kuće. Tijela su ostavljena na tlu izvan New Bataana, a ne želimo riskirati pojavljivanje bolesti, izjavila je ministrica socijalne skrbi Corazon Soliman.

Vlasti su upozorile da će broj mrtvih u nevremenu biti sve veći kako spasioci budu raščišćavali pristupe izoliranim područjima na jugu filipinskog arhipelaga.

Bopha je došao do kopna u utorak ujutro na istočnoj strani Mindanaoa, s naletima vjetra brzine 210 km/h i olujnom kišom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...