Ubili im roditelje a sad im država želi uzeti spaljenu imovinu

Udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću upozorila je danas kako sestrama Radmili i Mirjani Vuković, kojima su u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak” u Medarima ubijeni roditelji i sestra, prijeti ovrha nad nekretninama kako bi država namirila troškove parnice kojom su one bezuspješno tražile nadoknadu štete zbog smrti roditelja i malodobne sestre.

‘Nije u redu da obiteljima, koje već godinama od Državnog odvjetništva iščekuju kako bi saznale tko je odgovoran za ubojstvo njihovih najmilijih, prije odgovora na to pitanje dođe ovrha na imovinu ili slični parnični troškovi”, ocijenio je Eugen Jakovčić iz Documente, na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava.

Općinsko državno odvjetništvo u Novoj Gradiški pokrenulo je ovrhu nad nekreteninama, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločin u Medarima poduzima tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja, upozorio je.

Vlada je, podsjetio je, donijela uredbu u srpnju ove godine koja se odnosi na otpis parničnih troškova. Dodao je kako je, međutim, ta uredba u tumačenju ‘vrlo široka’ te treba biti težak socijalni slučaj kako bi vlada otpisala parnični trošak.

Sestre Vuković pokrenule su u rujnu 2006. godine, na temelju Zakona o odgovornosti Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata, odštetni postupak pred općinskim sudom u Novoj Gradiški.

Taj je sud u studenom 2009. odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan, a Građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu odbio je zahtjev za sklapanjem izvansudske nagodbe jer to, prema njihovom tumačenju, nije ratni zločin nego su stradali civili ratna šteta.

“U slučaju sestara Vuković ovrha ide na njihovu srušenu, zapaljenu i uništenu imovinu, a država čak i na takvu imovinu traži da se naplati”, rekao je Jakovčić.

Odvjetnik obitelji Vuković, Branko Šerić rekao je da je od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića danas saznao kako je krenula procedura da se obustavi ovrha dok se ne riješi otpis potraživanja od strane države.

“Cinizam hrvatskog pravosuđa se očituje u tome da se u drugostupanjskoj presudi kaže kako tijekom prvostupanjskog postupka nije utvrđeno da je smrt roditelja i sestre tužiteljica nastala zbog ratnog zločina koji su počinile hrvatske redarstvene snage. Kao da su počinili suicid, a ne da se dogodilo to što se dogodilo”, ustvrdio je odvjetnik Šerić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...