Uhićen Dinko Mikulić: USKOK otvorio istragu protiv pomoćnika ministra branitelja!

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv Dinka Mikulića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita, stoji na službenima stranicama USKOK-a. Kako doznajemo Mikulić je danas i uhićen. Mikulić je godinama bio u Ministarstvu branitelja i to glavni za stambeno zbrinjavanje. Od 2005. godine do danas, prema navodima USKOK-a, za svoje “usluge” tražio je više od milijun i pol kuna mita odnosno 250 tisuća eura.

 

Matić: Malo je zločina gnjusnijih od onih počinjenih na štetu branitelja

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar branitelja Predrag Matić potvrdio je informaciju o uhićenju te naglasio kako je njegovo ministarstvo od početka tijesno surađivalo s pravosudnim tijelima kako bi se ispitao ovaj slučaj.

“Radili smo to jer smatramo da je malo zločina gnjusnijih od onih počinjenih na štetu hrvatskih branitelja”, rekao je Matić pred novinarima. Također je naglasio kako se radi o nečasnom ponašanju te dodao da je njegova osobna želja da se sumnje istraže do detalja. Naime, još uvijek nije poznato je li riječ o izoliranom slučaju ili je riječ o dobro uhodanoj organizaciji koja je preko branitelja vodila unosan ilegalan posao.

 

Mikulić je radio sam ili je riječ o uhodanoj organizaciji?

Dok traje istraga Mikulić će biti suspendiran. Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, kao ravnatelj Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćnik ministra branitelja, ranije ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje, te pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u Zagrebu, od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine, kao protuuslugu da bi pri odabiru prodavatelja stanova mimo stvarnih potreba i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva, bilo odabrano to društvo kao prodavatelj stanova na području Varaždina, od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000,00 eura.

Osumnjičeniku je prilikom kupovine stanova za 2005. i 2006. godinu od člana Uprave i suvlasnika društva i isplaćen iznos od 50.000,00 eura. Potom je tijekom 2008. godine osumnjičenik zatražio isplatu 100.000,00 eura, te je nakon primitka ponude osigurao da Ministarstvo branitelja uputi prijedlog Vladi RH o potrebi kupnje stanova od navedenog društva. Nakon što je sklopljen kupoprodajni ugovor, do prosinca 2012. godine osumnjičenik je od drugog suvlasnika i člana Uprave društva u više navrata tražio da mu isplati daljnjih 100.000,00 eura. Nakon što njegovom zahtjevu nije udovoljeno zbog nedostatka sredstava, osumnjičenik je tražio da mu se u vrijednosti traženog iznosa preda odgovarajuća nekretnina ili da mu se navedeni iznos isplati plaćanjem fiktivnih računa koje bi društvu ispostavila društva prema njegovoj uputi.

Na zahtjev USKOK-a sudac istrage je donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja radi oduzimanja imovinske koristi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...