Vasilj: “Nikakav doping nisam svjesno unio u svoje tijelo”

Prosinac 2012. sigurno nije period života kojeg će se Ivan Anton Vasilj rado prisjećati u budućnosti. Naime, u tom je periodu mladom nogometašu Zadra nakon doping kontrole utvrđeno da je u urinu imao zabranjenu supstancu i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping izrekao mu je tromjesečnu kaznu zabrane nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim natjecanjima i aktivnostima. U odluci izričito stoji da Vasilj nije osigurao da u njegovo tijelo ne dospije zabranjena tvar, što indirektno ukazuje da se ne radi o namjernom uzimanju bilo kakvog dopinga, a “mala” kazna itekako ide u prilog toj tezi. Odmah po izricanju kazne mladi nogometaš Zadra je zamolio za “malo vremena” kako bi se najprije posavjetovao s čelnim ljudima u klubu nakon čega bi dao izjavu medijima ili kao priopćenje ili u nekom drugom obliku. Jučer je shodno dogovoru sam nazvao na telefon želeći dati pojašnjenje i ovu priču staviti “ad acta”, piše Zadarski list.

Mnogi mediji su nakon te objave kako se radi o kanabinoidima sve povezali s pušenjem marihuane iako to niti na jedan način nije povezano s time. Radi se o supstanci JWH-018 koja spada u kategoriju kanabinoida, ali, to je umjetna, tj. kemijska tvar. Da pojednostavimo stvar nisam pušio džoint, niti sam svjesno uzeo bilo kakav doping. I bilo mi je prilično teško čitati napise u medijima koji su me povezivali s time.

O čemu se konkretno radi i kako je ta supstanca dospjela u vaše tijelo?

Navodno se radi o kemijskoj tvari koja legalno postoji u mnogim proizvodima, npr. kao osvježivač zraka. Kako je ta tvar dospjela u moje tijelo za mene je velika nepoznanica i dao bih sve da doznam istinu.

U objašnjenju Agencije za antidoping stoji da niste spriječili da ta tvar ne dospije u vaše tijelo i da je to odgovornost koja zahtijeva sankciju.

Nekoliko dana nakon utakmice u Osijeku bio sam u Zagrebu dati iskaz, a nakon osam dana i drugi put sam dao urin u kojem više nije bilo tragova nikavih zabranjenih tvari. Da sam uzeo bilo kakvu supstancu ona bi u krvi ostala najmanje 3-4 tjedna. Uostalom i ‘mala’ kazna od tri mjeseca govori u prilog mojoj tezi da ništa nisam svjesno uzeo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...