Veliki dio prinosa kukuruza iz Srbije je kancerogen: Zaražen aflatoksinom koji izaziva rak

Proizvođači žita u Srbiji danas su poručili da nema razloga za paniku zbog zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza kancerogenim aflatoksinima, nakon što su mediji izvijestili da je najveći dio prinosa kukuruza ove godine zaražen

Ravnatelj udruge “Žita Srbije” Vukosav Saković ustvrdio je, kako prenosi agencija Beta, kako će negativne posljedice zaraze kukuruza u najvećem postotku ovogodišnjeg roda osjetiti proizvođači, jer će zbog toga izvoz biti drastično smanjen.

Prema neslužbenim informacijama, još početkom listopada znalo se da je kukuruz ovogodišnjeg roda u Srbiji zaražen aflatoksinom, jer je sustav za rano upozoravanje Europske unije RASFF od talijanskih vlasti dobio dojavu o otkrivenom toksinu u pošiljci kukuruza koji je Srbija preko Hrvatske izvezla u Italiju.

Aflatoksini su otrovni produkti plijesni Aspergillus flavus, kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene zaraženom stočnom hranom. Stručnjaci upozoravaju da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe, te mogu izazvati rak jetre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...