Vesna Santini: “Emilija je u svojim stihovima razotkrila ženu sa svim njenim emocijama”

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar večeras je predstavljena druga zbirka poezije Emilije Mijatović pod nazivom Ja, stvarna. Njezina prva zbirka poezije Kad provale riječi objavljena je prošle godine u kolovozu.

O drugoj knjizi zadarske autorice govorila je Vesna Santini sa studija francuskog jezika i književnosti na francuskoj Sorboni, ali i sama autorica.

Predstavljanje knjige poezije Emilija Mijatović (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

 

– Kažu da u svojim pjesmama pričam život. Istina je, ali ne samo svoj život, svojim pjesmama pokušavam ući u pore življenja svih oko mene, kazala je autorica.

 

 

– Energična, osjetljiva, empativna, impulzivna, temperamentna i nježna, samo su neke od riječi kojima je Vesna Santini opisala autoricu i njezinu zbirku.

– Njene pjesme se odlikuju jedinstvenim stilom, lakoćom biranih riječi i težinom proživljenih emocija. Dinamika njenog izražavanja daje skladnu melodičnost njenim stihovima. Snaga njenih stihova odaje snagu njenog karaktera i njene ličnosti. Njene pjesme ostavljaju bez daha, stihovi su njen život, nastavila je Santini.

Posebne gošće večeri bile su pjesnikinje Suzana Oštrić iz Zagreba i Zvjezdana Čagalj iz Splita. Tri su pjesnikinje izražajno čitale stihove pjesama iz predstavljene zbirke, a neki od naslova pjesama su Zamrzni nas, Ukleti Holandez, Okus mojih poljubaca i Miris Jasmina. Predstavljanje je posebnim učinila i ženska klapa Kapric koja je nastupala u pauzama između čitanja.

Zvjezdana Čagalj, pjesnikinja iz Splita pročitala je nekoliko svojih pjesama na čakavici i na standardnom hrvatskom jeziku, između ostalih i pjesmu Dah mora, koja je ušla u tisuću najljepših pjesama svijeta. Čagalj inače piše poeziju za djecu i odrasle, te priče za djecu. Zanimljiva je činjenica da će joj uskoro izaći i trojezična knjiga – na čakavici, štokavici i engleskom jeziku.

Posljednju pjesmu, ujedno i najavu za iduću zbirku koja je već u pripremi, pročitala je autorica Emilija Mijatović uz pratnju gitare.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...