Vijenac u more za sve poginule pomorce

Kao što je već poznato, sv. Nikola je zaštitnik pomoraca, pa su se učenici i djelatnici zadarske Pomorske škole i ove godine već tradicionalno pridružili obilježavanju njegovog blagdana. U 10:30 sati su se okupili na zadarskoj rivi kako bi u more bacili vijenac za sreću svima onima koji plove i koji će ploviti, ali i kako bi odali počast svima koji su poginuli na moru.

Danas je Pomorska škola već tradicionalno svoje učenike i svoje nastavnike još jednom podsjetila na izuzetno složeno zanimanje pomorca. Ova manifestacija se s malim prekidima održava oduvijek. Želimo odati počast svima koji su izgubili svoje živote baveći se tim poslom i kroz blagdan sv. Nikole osvijestiti mlade ljude o tom zanimanju. Osim polaganja vijenca u more, učenici će ove godine korisnike Doma za stare i nemoćne sv. Frane darivati poklonima koje su sami prikupili i pripremili te ih time uveseliti. Navečer ćemo se zabaviti u Arsenalu kako bi u ove blagdane uplovili u veselom okruženju.– kazao je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar.

Nekoliko učenika četvrtih razreda ove škole je podijelilo s nama svoje dojmove o školi i pomorstvu općenito. Kažu kako su svjesni da je to težak i mukotrpan posao, ali i jedan od rijetkih načina da se danas zaradi koja kuna više. Pomorci su bili i neki od njihovih očeva i djedova, pa im je taj posao dosta blizak. Pomorska škola je među zadarskom mladeži dosta tražena, o čemu svjedoči i podatak da svake školske godine upiše oko 115 novih učenika u 3 smjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...