Višak optičke infrastrukture izdvojit će se iz javnih tvrtki

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je danas da Vlada namjerava višak ‘parica’ optičkih kablova izdvojiti iz imovine javnih poduzeća (HAC, ARZ, HŽ, Plinacro) i zadužiti tvrtku Odašiljači i veze (OIV) da tim viškom upravlja.

‘Na taj način stvorit će se preduvjeti da i do ruralnih krajeva i lokalnih zajednica dođe kralježnica optike kako bi mogli razvijati sekundarnu mrežu, odnosno mrežu do krajnjih korisnika. Sam sustav činio bi se jeftinijim, efikasnijim i boljim za krajnje korisnike’, najavio je ministar.

Obećao je i kako će se dio optike ‘definitivno izuzeti’ u idućih 90 dana i prebaciti na OIV te na taj način liberalizirati uslugu, učiniti je dostupnijom i jeftinijom za krajnje korisnike. ‘U konačnici postoji i mogućnost da OIV, kad postanu 100- postotni vlasnici optike, drugim, neovisnim operaterima prodaju tu uslugu i tako stvorimo dodatnu liberalizaciju tržišta te mogućnost za ulazak i drugih operatera’, rekao je ministar.

Objasnio je da državne tvrtke posjeduju infrastrukturu postavljenu uz koridore, odnosno uz ceste i željezničke pruge, koriste ih, no ‘ne sve parice’, pa stoga postoji mogućnost da se dio izuzme i preda OIV-u.

‘Lokalnim zajednicama će do 2020. godine na raspolaganju biti ukupno devet milijardi eura kako bi se omogućilo razviti regionalnu optičku infrastrukturu. Važno je do tih regija i ‘bijelih’ područja doći s primarnom infrastrukturom koja već prolazi kroz cestovne i željezničke koridore’, rekao je Hajdaš Dončić.

Prokomentirao je i djelomičnu međupresudu i djelomičnu presudu, koju je prije nekoliko dana Općinski građanski sud u Zagrebu donio u sporu Digitalnog grada i Hrvatskog telekoma, te najavio kako ‘država u okviru svojih nadležnosti pokušati rješavati probleme na terenu’. Novinare je zanimalo kako predviđa rješavanje sporova oko DTK-a u drugim gradovima i općinama, nakon ovog zagrebačkog slučaja.

‘Sve će se to morati riješiti, a ovo vjerojatno otvara mogućnost i drugim gradovima, pa i općinama koje su u sudskom sporu da uđu u vlasništvo DTK. Liberalizacija će vjerojatno dovesti do toga da gradovi i općine imaju veću dostupnost mreži, jer svi oni koji su ulagali u tu infrastrukturu trebaju biti i vlasnici mreže. No, prepustimo to budućnosti’, rekao je ministar.

Najavio je i kako će ‘država u okviru svojih nadležnosti pokušati rješavati probleme na terenu’, rekavši kako su ‘optika i telekomunikacije jako važne, pogotovo u trećoj industrijskoj revoluciji’.

Općinski građanski sud prije nekoliko dana je presudio da je HT dužan Zagrebačkom holdingu platiti naknadu za korištenje DTK, no o visini tužbenog zahtjeva još će se raspravljati. Isto tako, Digitalnom gradu odbijen je zahtjev za vlasništvo DTK-a u Zagrebu, a upravo je zbog tog zahtjeva spor i pokrenut.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...