Vlada gubi bitke, ali još nije izgubila “rat”

Rad Vlade ove godine obilježila je prvenstveno borba za pokretanje gospodarskog rasta koja je bila neuspješna. Umjesto predviđenog rasta BDP-a od 0,8% ostvaren je pad koji stručnjaci procjenjuju između 1,5% i 2% BDP-a.

Paralelno s tom borbom Vlada je vodila i onu za očuvanje kreditnog rejtinga. I nju je izgubila. Početkom ožujka agencija Fitch potvrdila je važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti i za zaduživanje u domaćoj valuti, uz negativnu prognozu. Potom su to učinile i agencije Standard & Poor’s i Moody’s. U rujnu je Fitch čak revidirao naviše prognozu za rejting s negativne na stabilnu. No hladan tuš stigao je prvo u studenom, kada je Fitch izmijenio prognozu za rejting iz stabilne u negativnu, a potom je u prosincu Standard & Poors snizio kreditni rejting na neinvesticijsku razinu, odnosno na tzv. smeće. Kao glavni razlog za to navedeni su povećanje deficita i nedovoljne strukturne reforme. Iz Vlade je tada najavljeno da će proračun za iduću godinu doživjeti promjene.

Nezaposlenost nezaustavljivo raste

Vlada gubi bitku i s brojem nezaposlenih. Gospodarska kriza u Hrvatskoj uzela je toliko maha da njihov broj na nezaustavljivo raste. Krajem prosinca 2011. godine na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 315.438 osoba. Na današnji dan nezaposlenih na Zavodu ima 356.117, dakle preko 40.000 osoba više nego lani. A crna brojka mogla bi u preostalih devet dana prosinca premašiti i 360.000 jer su u prosjeku dnevno ostajale bez posla 432 osobe (nezaposlenost krajem studenoga bila je 347.047).

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavljuje porast nezaposlenosti do ožujka 2013. Potom očekuje smanjenje broja zbog sezonskog zapošljavanja, no krajem iduće godine očekuje daljnje smanjenje broja jer se nada pokretanju gospodarstva i investicija.

Vlada je i u borbi s poreznim dužnicima. Izmijenila je Opći porezni zakon i objavila popis oreznih dužnika. Na popisu se našlo 7124 poduzeća čija su ukupna dugovanja veća od 15 milijardi kuna, 13066 obrtnika s dugom većim od 4,4 milijarde kuna te 82180 građana čiji se ukupni dug procjenjuje na više od 10 milijardi kuna. Nakon objave do sada je malo više od tri tisuće dužnika ukupno uplatilo oko 202,9 milijuna kuna.

Vlada je ušla i u borbu s poslodavcima koji nisu uplaćivali doprinose na plaće. Uredbom je 1. svibnja onemogućila isplatu plaća bez plaćenih doprinosa. Izmjenama Kaznenog zakona od 1. siječnja 2013. neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Ta se iznimka neće primjenjivati na poslodavce u teškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

Vlada kreće i u borbu sa sivom ekonomijom. U tome bi im trebale pomoći fiskalne blagajne. One bi od početka godine trebale osigurati da Porezna uprava doista evidentira svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini

 

Otišla tri ministra u prvoj godini mandata

Početkom travnja Zlatko Komadina je zbog narušenog zdravlja podnio ostavku na dužnost ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a na tom mjestu naslijedio ga je Siniša Hajdaš Dončić. U lipnju je pak ostavku podnijela ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, nakon afere s e-mailom u kojem je od predsjednika Uprave HŽ Holdinga tražila zaštitu supruge stranačkog kolege, te je novim ministrom postao Mihael Zmajlović. U studenom je otišao i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, koji je podnio ostavku nakon što ga je sud u mađarskom Kapošvaru pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. Na mjesto ministra gospodarstva došao je dotadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, a na njegovo mjesto Anka Mrak Taritaš.

 

Poskupljenja energije, veći PDV

Od 1. svibnja struja za kućanstva poskupjela je za prosječno 20%, a plin za prosječno 22%. Struja za poduzetnike poskupjela je od 9,5% do 12%, plin za dio industrije ostao je na istoj cijeni, te je za 6,75% smanjena cijena plina za škole, bolnice i dio industrije.

Kasnije je novim Zakonom o energiji Vlada određivanje cijene grijanja prebacila na regulatora HERA-u, tako da je krajem godine grijanje u šest gradova poskupjelo između 19 i 38,5%.

Od početka ožujka opća stopa PDV-a povećana je s 23% na 25%, a stopa od 10% uvedena za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode. Također je utvrđeno i da se od početka 2013. PDV od 10% primjenjuje i na hranu, bezalkoholna pića, vina i pivo u ugostiteljskim objektima.

Manje plaće javnim i državnim službama

Vlada je tijekom ljeta potpisala novi kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi, kojim su srezana materijalna plaća poput božićnice i regresa, a zauzvrat su očuvane plaće i radna mjesta. Sa sindikatima javnih službi im to nije uspjelo jer četiri sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i obrazovanje, te medicinske sestre) nisu pristala na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora, a uslijed natezanja oko nužnosti proračunskih ušteda na rashodima za zaposlene i isplate zajamčenih prava, učitelji i nastavnici ostali su bez dodataka na plaću od 3%, 5%, 7% i 9% posto.

Vlada je u 2012. održala 68 sjednica na kojima su bile 1382 točke dnevnog reda, usvojila je 3005 akata, od toga je 255 zakonskih prijedloga koji su upućeni u saborsku proceduru, a među njima 45 kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim Europske unije. Vlada je, uz ostalo, donijela 190 uredbi, 684 odluke, 675 zaključka i 1100 rješenja te odgovorila na 93 pitanja saborskih zastupnika, a ukupno su sjednice trajale 79 sati i 35 minuta.

Iz Vlade najavljuju tešku 2013. Izgubi li i još koju bitku riječ “teška” možda je preblaga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...