Vlada zakonom uskraćuje božićnicu

Božićnica u javnim službama za ovu godinu, kao i božićnica i regres u idućoj, neće biti isplaćeni bez obzira hoće li granski kolektivni ugovori biti usklađeni sa, za sada parafiranim, Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU) za javne službe.

Vlada će zakonom uskratiti isplatu dvije božićnice i jednog regresa. Ona bi danas trebala prihvatiti i u hitnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama s konačnim prijedlogom zakona. Sindikati se neće moći pozivati na povoljnije pravo temeljem Zakona o radu, jer kratkim zakonom o uskrati dijela materijalnih prava u javnim službama Vlada izbacuje iz igre članak 7. ZOR-a, piše Zadarski list.

Tako su na vidjelo izašle “zakonske ovlasti” koje je najavljivao Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, kada je govorio da će Vlada sve učiniti da do isplate božićnice u ovoj godini ne dođe. Zakonom o uskrati dijela materijalnih prava sindikatima se izbija iz ruku mogućnost da odugovlače s postupak usklađivanja TKU-a s granskim kolektivnim ugovorima kako bi poslodavca natjerali da isplati božićnicu koja je regulirana i granskim kolektivnim ugovorima.

Očekivalo se kako će problema biti u sustavu obrazovanja, dok bi ostali prilagodili granske kolektivne TKU-u kojeg je parafiralo sedam od 11 sindikalnih pregovarača u javnim službama. Četiri sindikata Matice – osnovno i srednje obrazovanje, znanost te medicinske sestre – dokument nisu parafirali. Nakon parafiranja dokumenta tijela sindikata trebaju donijeti odluku o tome hoće li ga i potpisati. Sindikat Preporod ponovo će referendumom od članstva tražiti potvrdu za završni potpis na dokumentu ili njegovo odbijanje.

A što su javne službe, u odnosu na ljetošnje pregovore sada ispregovarale? Kao i ranije, u tekstu TKU-a božićnica i regres kao pravo nisu izgubljeni, no dodatkom su ta prava zamrznuta. Osnovica za izračun jubilarne nagrade u TKU-u iznosi najmanje 1.800 kuna, no dodatkom TKU-a je ta osnovica za iduću godinu smanjena na 500 kuna. I dnevnica za službeno putovanje je ostala na razini neoporezivih 170 kuna, ali je za ovu i iduću godinu smanjena na 150 kuna.

Što se tiče prijevoza na posao i s posla izmjene su ugovorene na rok od četiri godine. To komplicirano rješenje regulira se kroz 19 stavaka i pitanje je u kojoj je mjeri pravično regulirano. Najveća novost, u odnosu na dogovor s državnim službama, je akontacija troškova tog prijevoza. Tako će se pokazne karte mjesnom prijevozu i dalje isplaćivati unaprijed, najkasnije do 15-tog u mjesecu u punom iznosu, odnosno u iznosu od 75 posto cijene karte ako ne koriste mjesni javni prijevoz.

Radnicima koji u međumjesnom prijevozu koriste vlastiti automobil akontirat će se 50 posto troška prijevoza, a pritom, u međumjesnom prijevozu, mogu računati na naknadu u visini od 0,75 kuna po prijeđenom kilometru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...