Za 1.500 gladne djece osigurali topli obrok

Velika božićna humanitarna manifestacija koja je u subotu navečer održana u školskoj sportskoj dvorani u Poličniku u potpunosti je uspjela. Riječ je o manifestaciji koju je organizirao Dječji vrtić Zvončić iz Poličnika na inicijativu pedagoginje Andrijane Lončar Surić. Sav prihod će se donirati dobrotvornoj udruzi Marijini obroci koja u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevno topli obrok za djecu, piše Zadarski list.

– Zahvaljujući ljudima dobre volje i plemenita srca čak 1500 siromašne djece imat će cijelu godinu svakodnevno obrok u školi, ponosno je obznanila Andrijana Lončar Surić nakon što je zahvalila svima na podršci i sudjelovanju u ovom humanitarnom projektu.

Šest školskih kuhinja

Ideja Marijinih obroka je vrlo jednostavna – osigurati jedan obrok dnevno najsiromašnijoj djeci svijeta na mjestu njihovog obrazovanja.

– Mnogima od te djece je to jedini obrok u danu s obzirom na to da kod kuće ne dobiju ništa za jesti, a moraju raditi teške poslove. U svakoj školi gdje se otvori kuhinja, odnosno počne se dijeliti taj jedan obrok dnevno, odmah poraste broj polaznika u školi. Njima za godinu dana života treba samo 75 kuna, reći će Andrijana.

Generalni pokrovitelj Općina Poličnik osigurala je svu potrebnu logistiku, dvoranu, ozvučenje, pozornicu, dok je Zadarski list bio medijski pokrovitelj. Program je vodila Vesna Matešić.

– Osim Dječjeg vrtića Zvončić, projekt su poduprli Osnovna škola Poličnik, pekare Sto mrvica, Udruga Žena i Zbor sv. Cecilije, Lovačko društvo Kuna, općinska Udruga maslinara i uljara Maslina te Udruga Žene u Domovinskom ratu, nabrajala je Lončar Surić, dodajući da su se osim prodaje božićnih artikala, obrtničkih proizvoda i lovačkih delicija sakupljali i dragovoljni prilozi.

U kulturno-zabavnom programu nastupile su klape Koporan iz Poličnika, Asserija iz Benkovca, Magnificat i Kolajna iz Zadra, Ponistra iz Crnoga i Vir iz Vira, KUD-ovi Carza iz Poličnika i Kanica iz Briševa te orkestar Glazbene poduke Korona voditelja Darka Vlašića.

– Marijini obroci trenutačno hrane oko 700.000 djece u 16 najsiromašnijih zemalja svijeta. Hrvatska udruga, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju šest otvorenih školskih kuhinja – tri u Malaviju, jednu u Ekvadoru i dvije u Beninu. U njima se trenutačno hrani oko 6.500 djece, govori Vedrana Kevrić, voditeljica udruge Marijini obroci Zadar.

Mala djela ljubavi

– Primjerice u Beninu, zemlji gdje je voda smeđa, cesta nema, živi se u blatu i nastambama od crvene zemlje i drva, putuje rijekom na splavi, a djeca pješače u školu po sat vremena, taj obrok im je nužan, objašnjava.

Dobrotvorna udruga Marijini obroci dio je međunarodnog projekta Mary’s Meals čiji je cilj da obrokom privuku djecu u školu, jer kasnije obrazovana djeca mogu prehranjivati svoju obitelj.

– Od donacija za Marijine obroke dvostruka je korist. Djeca dobivaju obrok, no jednako je važno i to da dolaze u školu. Naime, ponekad im je motiv za uopće doći u školu to što ih tamo čeka jedini obrok u danu, kazala je Kevrić.

Mala djela ljubavi i dobrovoljni prilozi svake osobe – prijatelja, obitelji, kolega s posla, onog tipa što sjedi ispred tebe na predavanju ili one susjede s kojom nikad ne znaš o čemu bi pričao – mogu spasiti i promijeniti mnoge živote na bolje.

– Od samog početka akcije u Općini Poličnik, od načelnika Davora Lončara do običnih žitelja, nailazimo na ljude dobre volje, pune pozitivne energije. Na ljude koji žele nešto učiniti, koji žele napraviti razliku, zaključila je inicijatorica Andrijana Lončar Surić, alfa i omega humanitarne akcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...