Za komentiranje na portalima ili društvenim mrežama i do 1.800.000 kuna kazne!

Anonimnom klevetanju i vrijeđanju na internetskim portalima i forumima došao je kraj. To je, zapravo, cilj novih stavaka ZKP-a koji na snagu stupaju prvim minutama nove godine. Tako će se klevetanje, vrijeđanje, javni linč i sramoćenje tretirati kao kažnjivo djelo i u elektronskom svijetu.

Izmjena zakona ne odnosi se samo na anonimne komentatore već i na sve one koji krše zakon u bilo kojem njegovom obliku. Uvredljivi komentari i širenje mržnje na internetskim portalima, forumima i društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera, po novom će se ZKP-u kažnjavati, ovisno o primanjima, i do 1.800.000 kuna.

Iako mnogi građani pozdravljaju ovu inicijativu za uvođenjem reda u domaći internetski medijski prostor, mnogi nakladnici nisu posebno sretni zbog većeg obima posla prilikom praćenja komentara i dužnosti da iste prijave nadležnim tijelima.

Mi ćemo sve takve komentare, na što nas obvezuje i sam zakon, prijaviti nadležnim tijelima ustupajući sve prikupljene podatke, rekla nam je Mia Mohorić, izvršna urednica Antene Zadar.

Osim komentiranja, i pokušaji hakiranja ili neovlaštenog prijavljivanja na računalne sustave također će se kažnjavati drastičnim novčanim iznosima ili odlaskom u zatvor.

Prvim minutama nove godine lakše će biti i zvijezdama, ali i svim onima koje se potencijalno uhodi ili neželjeno kontaktira. Počinitelji istih djela mogu zaraditi kaznu zatvora u trajanju do jedne godine.

 

 

Antena Zadar mijenja Uvjete korištenja

Prvom minutom nove godine i stupanjem na snagu novog zakona, i medijska kuća Antena Zadar mijenja Uvjete korištenja svojih portala. Tako se ista pravila komentiranja primjenjuju na portal Antena Zadar kao i na portal Pro Vijesti, ali i na radijsku stranicu Antene Zadar, kao i Facebook stranicu.

U novim Uvjetima korištenja, tako se dodaju sljedeće tri stavke:

Komentari koji nisu u skladu s načelima demokratskog društva i općih kulturnih normi biti će obrisani u roku od najkasnije 48 sati od trenutka objave istih, a autori spornih komentara će, u skladu sa zakonom, biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Antena Zadar ni pod kojim uvjetima neće podatke o komentatorima učiniti dostupnima trećoj strani, osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.

Strogo zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje, propagiranje nasilja, izravne ili neizravne prijetnje, kako drugim korisnicima, tako ni novinarima, autorima članaka, administratorima te osobama na koje se članak posredno ili neposredno odnosi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...