Zadrani pohrlili po zdravu hranu

Danas je počeo dvodnevni božićni sajam hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca” u organizaciji udruge „Eko-zadar” uz financijsku potporu Grada Zadra. Na Narodnom trgu svoje proizvode nudi devet izlagača kojima se pridružuje i Dom za odrasle osobe Zemunik i udruga „Jak kao Jakov”.

PTO Nekić iz Biograda s programom biljnih mješavina, travarica, masti i ulja za masažu, uobičajeno je plijenio pažnju posjetitelja. To niti ne čudi obzirom da je samo u ovoj godini nagrađen s gotovo 40 nagrada, kako domaćih tako i stranih.

Dani sunca, Pto Nekić (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)– Velik broj nagrada osvojili smo u Rumunjskoj. Europska unija otkupila je velik broj naših proizvoda. Novo u ponudi imamo četiri ulja od geranije, lovora, ljubičice, ruže. Također nudimo šest novih masti: ginekološku, za zarastanje rana, protiv bradavica , herpesa i dijabetesa, za sinuse. Prodaja ide odlično! Ovo je naša najbolja godina dosad. Slobodno mogu reći da smo zaradom prodajnog programa u prosincu izvukli cijelu godinu, pohvalio nam se Nekić.

 

 

OPG Nedjeljke Jurin iz Lovrana također bilježi odličan interes Zadrana i ponajviše Zadranki za za svoju liniju prirodne kozmetike „Danica”.

Dani sunca, Danica kozmetika (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)– Ljudi me već znaju i u vašem gradu imam stalne mušterije. Nemam svoju trgovinu, ali proizvodi se mogu nabaviti preko interneta. Nudim kreme za zdravstvene tegobe, kožne i virusne bolesti i medicinske sapune. Jako je tražena krema krema “Pegla za bore”. Često se traže maska od gline protiv akni, krema za suhu kožu, med s eteričnim uljima kao lijek za dišne probleme i gripu, koji je najviše namijenjen za djecu jer je za razliku od lijeka jako sladak i ukusa, rekla je ova gošća s dubrovačkog područja.

Cijena proizvoda kreće se od četiri kune za, primjerice, jedan smokvenjak, pa do maksimalno dvjestotinjak kuna za suhomesnate proizvode gostiju iz Podravine. Dakle, za svakog ponešto!

Eugen Novaković iz Posedarja oduševio nas je sa slatkim kuglicama i valjušcima od smokava, rekavši “Ni vareno ni pečeno, tako ukusno samljeveno”. Pohvalio se vrijednim maslinikom od 800 stabala i ekstra djevičanskim uljem za koje je ove godina dobio sedam medalja.

Dani sunca, OPG (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)Na sajmu sudjeluju još Sapunoteka iz Šibenika sa ručno rađenim sapunima i kozmetikom, OPG Drago Drmić iz Zadra sa domaćim keksima i likerima, OPG Aralica iz Šibenika sa mediteranskim likerima i džemovima. Tu su i Bokun d.o.o. iz Splita koji nudi proizvode od bobičastog voća, kao i obrt Tadićiz Čađavice sa programom zimnice, kolačima i slavonskim gastronomskim delicijama. Udruga za kulturu i umjetnost iz Zadra predstavljaručno rađen nakit, proizvode od vune i predmete koji utjelovljuju ponovnu upotrebu odbačenih plastičnih vrećica.

Drugi dan sajma posjetitelji će moći razgledati i kupiti ručno rađene kamene suvenire Kamen dizajn iz Zadra.

Velik interes za šaroliku ponudu ovog sajma najbolji je pokazatelj da se malo tko boji najavljenog smaka svijeta do kojeg dolazi, kako je zgodno primijetio jedan od izlagača, “samo u našim glavama”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...