Zadrani pokazali veliko srce u humanitarnoj akciji “Vukovaru Za dar”

Na Narodnom trgu u vremenu od 9.30 pa sve do 13.30 sati održana je tradicionalna humanitarna akcija “Vukovaru Za dar” koju ove godine po 6. put organizira Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar uz supokroviteljstvo Zadarske županije i Grada Zadara te sudjelovanje djece Zadarske županije vrtićkog i školskog uzrasta i njihovih obitelji. U akciju se danas na Trgu uključilo i devet zadarskih privatnih vrtića ( Ribica, Maslačak, Petar Pan, Bambi, More, Kockica, Žuto pače, Školjkica i Pinokio) čija su dječica u dobi do sedam godina skupa sa svojim odgojiteljicama vrijedno proteklih dana izrađivali adventske vjenčiće, novogodišnje čestitke, magnetiće, ukrase za bor i sl. što su danas na svom štandu i prodavali po simboličnim cijenama te tako prikupljali donacije za Vukovar.

Velikim odazivom žitelji naše županije na Narodnom trgu još jednom su iskazali suosjećanje s građanima Grada heroja – Vukovara, kojima je svaka pomoć iznimno važna u ovim gospodarski teškim vremenima.

U razdoblju od 26. studenog do 1. prosinca 2012. godine prikupljali su se isključivo prehrambeni artikli i sredstva za higijenu po svim školama i vrtićima Zadarske županije.

Donirati proizvode bilo je moguće osim danas na Trgu, 30. studenog u vremenu od 8 do 20 sati te danas od 12 do 16 sati u športskoj dvorani OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru ili na sam dan polaska konvoja za Vukovar 3. prosinca 2012. od 7.30 do 8.30 sati.

Osim prikupljanja donacija na Narodnom trgu upriličen je i bogati glazbeno-scenski program u sklopu kojega su nastupili brojni izvođači s našeg područja: KUD-ovi Sv. Rok i Neviđane, klape Vir, Donat, Peružini, Magnifikat, Kaleta, Intrade, Karmel, Uzorita, zborovi Kondura Kroatika i Zoranić, zbor mladih Gospina uznesenja, pučki pjevači iz Privlake, Ivica Sikirić Ićo, Tea Vidaić, Ljubica Jurlina, Roko Pastuović, Amenda Stošić i Željko Dukić te Charlotte i Jessica Leitch.

Časna sestra Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar je pozvala sve zainteresirane da se akciji odazovu u što većem broju i u ovim teškim vremenima simbolično učine neko dobro za potrebite. Prikupljena humanitarna pomoć u svim svojim segmentima bit će predata Caritasu Vukovarskog dekanata.

– Vidimo da se Bog silno raduje našoj akciji jer nas je poslužilo sunčano vrijeme, predivan je dan i danas je sve na našoj strani. Vedri dan je pridonio većem odazivu ljudi. Uz humanitarni aspekt danas na Narodnom trgu imamo predivan i bogat glazbeno-scenski program u sklopu kojeg nastupaju brojni izvođači. Pozivam sve građane koji su u mogućnosti da doniraju svoj mali novčani doprinos ili da donesu hranu i higijenske potrepštine. Ukoliko to ne mogu neka svejedno dođu kako bismo na današnji dan barem svi zajedno suosjećali s Vukovarom, odnosno kako bi svojim dolaskom pridonijeli ljepoti ove akcije. Nadamo se da će se veliki broj ljudi za ovu akciju odreći barem jedne dnevne kave. Naime, puno kapljica čini more, tako će i puno novčića našim Vukovarcima značiti jako puno. Zadarske slastičarnice su nam za ovu prigodu donirale kolače koje dijelimo svima, a prvenstveno našim umirovljenicima koji nemaju novaca te smo i njih htjeli ovim sitnim znakom pažnje obradovati na današnji dan, istaknula je sestra Melhiora.

Vukovar su izgleda svi zaboravili jer donacije ovakvog tipa su rijetke, a Vukovarcima posebna radost. Sestra Melhiora poseban je naglasak stavila na povezanost sudbina ova dva grada i njihovih žitelja.

– Puno su teških vremena prošla naša dva grada za vrijeme rata i to nam je nekakva zajednička poveznica. Za vrijeme rata radila sam u bolnici i bila sam očevidac velike nesreće od prvog do zadnjeg dana rata. Kada smo prvi put došli u Vukovar nakon njegova oslobađanja, svi smo se rasplakali kada su nas suočili s činjenicama vezanima uz patnje tog grada. Tada sam shvatila da od plakanja nema ništa već da se treba nešto učiniti. Danas je to od nekolicine entuzijasta projekt koji je prerastao na nivo cijele županije i zbog toga smo presretni, naglasila je sestra Melhiora dodajući kako su pri prvom posjetu Vukovaru svi plakali dok se danas svi raduju slobodi bez ratnih zbivanja te mogućnosti pridonošenja ovoj akciji.

Do sada je u ovoj organizaciji obavljeno ukupno 14 humanitarnih akcija za pomoć Vukovaru a ovo je 6. u vrijeme Adventa.

 

[nggallery id=102]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...