Zadrani pomažu Afrikancima

Koliko god mnogi teško žive u ova krizna vremena, blagdansko okružje potaknulo je dozu dobrote i humanosti u Zadranima, pa su mnogi svoje srce otvorili i za djecu Ruande. Naime, kupovinom ogrlica, košarica, slika izrađenih od kora banane, kalendara i knjige „Naš čovjek u Africi“ naši su sugrađani pomogli školovanje djece u drugom dijelu svijeta.

Mladi bračni par Krešimir i Nikolina Perović predstavili su nam humanitarnu udrugu Srce za Afriku koja prikuplja donacije za pomoć Centru Otac Vjeko u župi Kivumu u Ruandi gdje djeluje hrvatski misionar fra Ive Perić.

– Moja supruga i ja mjesec smo dana živjeli u misiji s fratrima u Ruandi i s bračnim parom Garmaz iz Osijeka koji su o svom iskustvu napisali i knjigu koju prodajemo na štandu i čiji prihod ide za djecu Ruande.  Kad smo vidjeli u kako teškim uvjetima žive, učinilo nam se da im teško možemo pomoći. Odlučili smo učiniti ono što je u našoj moći, pokupovati njihove ručne radove i sad ih, evo, prodajemo u sklopu udruge Srce za Afriku, rekao je Krešimir.

Cilj ove udruge je izgraditi srednju školu koju će moći pohađati tisuću djece. Izgradnja škole je u tijeku, a sastojat će se od dvije zgrade veličine 800 i 900 kvadrata. Prva zgrada je već izgrađena i pod krovom. Slijedi njezino unutrašnje uređenje,  a zatim izgradnja druge zgrade.

U fra Ivicinoj misiji već djeluje srednja škola gdje se za šest različitih zanata obrazuje 327 učenika. Osim što im je omogućeno besplatno školovanje, djeca u školi dobiju i topli obrok, što im puno znači obzirom da velik broj djece u ruralnim dijelovima Ruande jede tek dva do tri puta tjedno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...