Zašto žene ne mogu odoljeti čokoladi?

Znanstvenici su otkrili da žene puno više uživaju u hrani ako smatraju da nije dobra za njih, a svoje su istraživanje temeljili na konzumaciji slatkiša.

Premda je rašireno mišljenje da se žene suzdržavaju u konzumaciji slatkiša poput čokolade jer ih to deblja, znanstvenici su došli do sasvim suprotnih zaključaka, piše britanski Telegraph. Prema novom istraživanju upravo ta krivnja povezana s ugađanjem zabranjenom hranom kod žena povećava samo uživanje u njoj.

Percepcija da je neka hrana ‘grijeh’ kod žena će izazvati još veći užitak. Kad žene znaju da je neka hrana dobra za njih, one će je doživjeti kao manje ukusnu, jer su im ‘očekivanja užitka’ unaprijed smanjena.

U istraživanju znanstvenici su podijelili 40 žena u dvije jednake grupe od kojih su jednoj podijelili časopise o zdravom životu s fotografijama mršavih i modela, a druga je grupa dobila časopis čije slike nisu bile povezane sa zdravljem. Nakon toga su svima podijelili čokoladice i zatražili ih da ocijene svoj užitak. One koje su prethodno listale magazin o zdravom životu, puno su više uživale u slastici.

‘Osjećaj krivnje jednostavno može povećati uživanje u nečemu’, zaključila je Kelly Goldsmith, voditeljica istraživanja sa sveučilišta u Chicagu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...