Zaustavite ovu komediju apsurda!

Bivši radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju jutros su ispred zgrade Trgovačkog suda u Zadru, a predvođeni predsjednikom Sindikata metalaca Vedranom Dragičevićem, povjerenikom SSSH Mariom Koštom, te pravnim zastupnikom i teritorijalnim povjerenikom SSSH Vedranom Uranijom, održali prosvjedni skup kojim su željeli još jednom ukazati na činjenicu da se, kad je Nauta Lamjana u pitanju, ne poduzima ama baš ništa.

Prekinite ovu komediju apsurda! Lamjanu je kupio onaj koji ju je i odveo u stečaj i to kako bi se riješio 120 radnika bez ikakve otpremnine. To je dozvolila upravo ova zgrada ispred koje se nalazimo, zahtijevamo od DORH-a i USKOK-a da ispitaju kako je do ovoga došlo. Ovo je kapital mafije koja želi mukte do terena na kojem se nalazi brdogradilište, a koji je jako bogat, rekao je Dragičević.

Uranija je kazao kako razloga za stečaj nije bilo. U brodogradilištu, ukoliko se ono da u ruke kvalitetnom koncesionaru, može raditi preko 100 djelatnika te više od tisuću kooperanata.

Prosvjed Nauta Lamjana (Foto: Zrinka Ivković / Antena Zadar)Neka daju koncesiju Viktoru Lencu! Radna mjesta su nam na pladnju, samo da se donese odluka o koncesiji. Jedna odluka Vlade otvorila bi tisuću ranih mjesta i oživila bi ovaj kraj. Tražimo od DORH-a da ubrza kazneni postupak, a od Visokog trgovačkog suda odgovor po žalbi. Ovo je dobronamjerna poruka. Ukoliko nas se ni ovaj put ne posluša, ići ćemo na Markov trg, poručio je Uranija.

Na stečajnog upravitelja požalio se Košta, kazavši kako brodogradilište ima troškove kao i u vrijeme najintenzivnije proizvodnje.

Zbog 170 tisuća kuna otišli smo u stečaj, a sad je stečajni upravitelj dao 150 tisuća kuna za vodu, i za struju još sigurno 300, 400 tisuća, kao da brodogradilište radi. Stečajna sutkinja ga mora smijeniti, zaključio je Košta.

Već godinu i pol dana, podsjetimo, radnici ne rade, a za što smatraju odgovornim Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je sporo u donošenju odluke o dodjeli koncesije za ovo brodogradilište, jedino u Hrvatskoj specijalizirano za remont ribarskih brodova. Ukoliko se nešto ne promijeni, najavljuju prosvjed u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...