Zdravstveni odgoj: Jovanović vs. Karamarko

HDZ je danas ponovno zatražio da se zdravstveni odgoj u škole uvede kao izborni predmet, ustvrdivši da Vlada nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava jer demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih.

Stranka je u priopćenju pozdravila uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, ali i zatražila prethodnu stručnu recenziju predloženih programa te provođenje javne rasprave. HDZ se zalaže za pravo izbora, kako bi roditelji, sukladno svom vrijednosnom sustavu, imali pravo na izbor programa koji će pohađati njihova djeca, stoji u priopćenju. Ističe se da Ustav roditeljima jamči slobodu odlučivanja o odgoju djece.

Nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja Vlada sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava jer demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih, navodi se u priopćenju HDZ-a, koji smatra da je odnos Vlade i ministra obrazovanja Željka Jovanovića prema kardinalu Josipu Bozaniću i Crkvi neprimjeren i uvredljiv za mnoge vjernike.

Apeliramo na snošljivost i kulturu dijaloga s roditeljima, Katoličkom crkvom, ali i ostalim vjerskim zajednicama te drugim društveno relevantnim čimbenicima u Republici Hrvatskoj, a koje Vlada i ministar obrazovanja Željko Jovanović svojim izjavama derogiraju, stoji u priopćenju.

Jovanović: Zdravstveni odgoj ide dalje takav kakav jest

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je da će zdravstveni odgoj nastaviti provoditi takav kakav jest te da je njegovo uvođenje u osnovne i srednje škole najbolja odluka koju je donijelo mjerodavno ministarstvo u prvoj godini mandata. Gospodin Karamarko ima problema sa zaključivanjem. Njegov prijedlog da zdravstveni odgoj bude izborni predmet ide u smjeru da dio djece neće izabrati vjeronauk. Možda će izabrati zdravstveni odgoj pa vjeronauka više neće biti, rekao je Jovanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...